Niklas Bellström, ansvarig beredskap Kriminalvården.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Kriminalvården om krigsfångefrågan: ”Det krävs en tydlighet”

Publicerad

Hantering av krigsfångar är en fråga och förmåga som legat i vila sedan kalla krigets dagar hos svenska myndigheter. Kriminalvården med huvudkontor i Norrköping är ett exempel på en myndighet som önskar en större tydlighet kring vad som gäller.

Kriminalvården är en av Sveriges 60 beredskapsmyndigheter. Där jobbar man nu för fullt med att stärka sin organisation så att den kan möta kris och krig. Myndigheten har också funderat en del kring vilken roll man skulle kunna ha vid en situation där Försvarsmakten tar krigsfångar som sedan ska interneras.

– Vi vet ju om att det är en viktig fråga som kommer att behöva hanteras framöver, säger Niklas Bellström, ansvarig för civil beredskap hos Kriminalvården och fortsätter:

– Det som krävs är en tydlighet i vem som har huvudansvaret och på vilket sätt vi ska samarbeta, myndigheter emellan.

Har varit i Ukraina

Niklas Bellström har själv varit i krigets Ukraina och fått en inblick i hur myndigheterna där byggt upp en organisation för att hantera krigsfångar utifrån Genèvekonventionens regelverk.

– De har snabbt utrett, snabbt kommit på plats och styrt upp hur arbetet ska gå till på ett väldigt bra sätt, var mitt intryck när jag var där, säger Niklas Bellström.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Fakta: Vad är en beredskapsmyndighet?

  • En myndighet som enligt riksdagen bedömts ha en särskild betydelse för samhällets civila beredskap.
  • Ska ha god förmåga att motstå hot och risker, förebygga sårbarheter, hantera fredstida krissituationer och genomföra sina uppgifter vid höjd beredskap.
  • Det finns 60 myndigheter listade i förordning (2022:524) om statliga myndigheters beredskap – se hela listan här.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.