Foto: SVT

Krogkollen – några incidenter har rapporterats i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Hur tätt gäster sitter och hur många som samlas på krogar och uteserveringar har diskuterats den senaste tiden. Folkhälsomyndigheten lyfte frågan häromdagen.

– Kontroller pågår ständigt. På kvällar med ordningsvakter och dagtid via miljökontorets tjänstemän, säger Muharrem Demirok (C) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Linköping.

Han säger också att kommunen inspirerats av den checklista Stockholms stad tagit fram till ordningsvakterna.

– Vi har haft tre eller fyra incidenteter som återrapporterats till kommunen, men de har inte varit på den nivån att vi har skickat de vidare till regionens smittskyddsläkare.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Vissa ställen har uppmanats dra isär bord och sänka ljudnivån – för att gäster inte ska behöva sitta så tätt för att höra varandra.

”Beklämd när man försöker politisera”

Miljöpartiet i Linköping skickade på torsdagen ut ett pressmeddelande där de är ”mycket kritiska” till kommunens, i deras tycke, bristande kontroll.

– Från Miljöpartiets sida har vi redan från början sagt att det är miljökontorets livsmedelsinspektörer som bör sköta tillsynen av uteserveringarna. Alliansen har istället lagt tillsynen av uteserveringar på kommunala ordningsvakter, men ordningsvakterna har inte utbildning i tillsyn av sådan verksamhet. Som situationen är nu riskerar vi att se en ny stor smittspridning, där folk börjar insjukna om två veckor, säger Gunnar Gustafsson (MP), vice ordförande bygg- och miljönämnden, i pressmeddelandet

Demirok svarar så här:

– Jag blir beklämd när man försöker politisera detta. Det är miljökontoret som lagt ut uppdraget på de ordningsvakter vi redan har på stan. De står också i ständig kontakt med miljökontoret. De är dessutom myndighetspersoner, steget under poliser.

Undantagna

Finns det serveringar där det kan samlas fler än 50 personer?

– Rent faktiskt kan det nog göra det. Men restauranger är undantagna från Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Och när situationen blev som i början på säsongen hotade vi med att dra tillbaks beslutet om tidigare öppning av uteserveringarna. Miljökontoret säger att det fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet