Foto: Arkivbild/TT. Bilden har inget med artikeln att göra.

Icke godkänd hovslagare döms för djurplågeri i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Östergötland, som varit verksam som hovslagare i över 26 år, men som saknar examen som hovslagare döms för djurplågeri, sedan hon verkat tre hästar så hårt och felaktigt att hon orsakat dem smärta och ömhet.

Det var i april förra året som kvinnan enligt domen verkat hästarna. Efter verkningen ska hästarna ha haft problem att gå och ägaren ska då ha tillkallat veterinär, enligt domen.

Veterinären som kom till platsen anmälde till länsstyrelsen att flera hästar verkats felaktigt. Hovarnas bärande väggar hade tagits bort och hästarna gick på sulan, vilket orsakar smärta och ömhet.

Hästarna behandlades med smärtstillande och fick stå inne på mjukt underlag under flera veckor.

Den dömda kvinnan som varit verksam som hovslagare utan godkännande innebär att hon inte får utföra behandlingar på hästar.

Kvinnan som bestridit ansvar för brott och förnekar att hon verkat hovarna felaktigt döms till villkorlig dom och dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.