Specialistläkaren Håkan Odeberg upplever att Försäkringskassan tolkar lagen för hårt och berättar i videon varför han känner sig som en brottmålsadvokat när han skriver läkarintyg åt patienter med funktionsnedsättningar som behöver aktivitets- eller sjukersättning. Foto: Tina Enström, SVT

Läkaren: ”Det känns som jag är en omvänd brottmålsadvokat”

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Odeberg är specialistläkare och skriver många intyg åt patienter med en funktionsnedsättning – som ändå nekas ersättning av Försäkringskassan.

– De flesta av mina patienter får så småningom ändå rätt, när de överklagar till domstol. Det visar på en rättsosäkerhet i systemet, säger han.

Inspektionen för socialförsäkringen kritiserar Försäkringskassan på flera punkter. Det handlar bland annat om en formulering som kan tyda på att Försäkringskassan tolkar lagen för hårt.

– Det stämmer precis med min känsla. Den här formuleringen, den har jag sett hur många gånger som helst, säger specialistläkaren Håkan Odeberg som arbetar i Nyköping.

Granskning: Ett riktigt jobb

”Ska vara ställt utom varje rimligt tvivel”

Han ägnar numera nästan hela sin arbetstid åt att träffa patienter och skriva läkarintyg till Försäkringskassan och han berättar att han känner sig som en omvänd brottmålsadvokat.

– Det ska vara ställt utom varje rimligt tvivel att min patient har nedsatt arbetsförmåga. Jag har patienter som inte klarar en daglig verksamhet som ändå nekas aktivitets- och sjukersättning, säger han.

Anser du att Försäkringskassan lägger ribban för beviskraven för högt?

– Ja det är helt uppenbart. Många gånger anser jag som specialistläkare att det är styrkt att personen inte har arbetsförmåga. Men Försäkringskassan skriver ändå att det inte är styrkt.

”Många blir försörjda av sina föräldrar”

SVT Nyheters granskning har visat att många personer med en funktionsnedsättning tvingas söka pengar från socialtjänsten för att ha råd med mat och hyra. 2018 var det 850 personer. 2019 hade det ökat till 1 085 personer.

– Jag är inte förvånad. Jag möter många patienter som blir utan inkomst. I den mån de har någon som hjälper dem kan de söka försörjningstöd, men många blir också kvar hemma hos sina föräldrar som hjälpligt försörjer dem, säger specialistläkaren Håkan Odeberg.

Håkan Odeberg anser att förändringen kom när regleringsbrevet formulerades om. Det är där regeringen skickar styrsignaler till Försäkringskassan.

– Det blev en dramatisk förändring. Det var brytpunkten, upplever jag.

I videon berättar vi hur en liten formulering kan få stora konsekvenser för personer med funktionsnedsättning.

Regleringsbrev till Försäkringskassan

Regeringen styr Försäkringkassan bland annat genom regleringsbrev till myndigheten. Och där har fokuset förändrats, enligt Inspektionen för socialförsäkringen.

2011-2014 betonade regeringen att Försäkringskassan skulle öka medborgarnas förtroende för Försäkringskassan och socialförsäkringen. Men från 2015 och framåt fokuserar regeringen istället på rätten till ersättning och att fler har fått aktivitetsersättning.

Det här var en faktor som ledde till att fler personer fick indragen aktivitetsersättning, enligt Inspektionen för socialförsäkringen.

Källa: ”Variationen inom aktivitetsersättningen”, Rapport 2020:9

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet