David Pettersson, vid Kolstorp gård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Pettersson är en av alla lantbrukare som nu förbereder sig för en krigssituation. Vad är den största utmaningen? Hör David berätta i videon. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Lantbrukare krigspreppar – mjölkbonden David vill ha stöd från staten

Uppdaterad
Publicerad

Ökat säkerhetspolitiskt läge och en upprustning av totalförsvaret sätter Sveriges livsmedelsberedskap i fokus. Lantbruket måste nu hitta svar på en fråga man inte funderat på under 30 år: Vad gör vi om det blir krig?

– Jag tror jag är ganska väl förberedd, säger mjölkbonden David Pettersson på Kolstorps gård i Östergötland.

I några månader ska han kunna fortsätta produktionen ifall det blir kris eller krig. Det kan innebära att produktionen ska kunna fortgå även utan el och internet. Eller om transport av foder, drivmedel eller hämtning av gårdens produkter inte rullar som det ska.

Rustar upp totalförsvaret

När Sverige nu rustar upp totalförsvaret behöver lantbruksföretagen se över hur de kan fortsätta producera mat i kris eller krig. Ämnet diskuterades när ett hundratal inom branschen samlades på Vreta Kluster, Östergötlands utvecklingscentrum för gröna näringar.

David Pettersson, som var en av deltagarna, säger att staten både måste tydliggöra vad lantbrukarna ska göra och tillföra pengar.

– För att klara mig en längre tid behöver jag ha ett större lager hemma, av de varor som krävs för att producera mjölk, men då behöver samhället stödja oss i den investeringen.

Vad är livsmedelsberedskap?

Livsmedelsberedskap handlar om att se till att vi har tillgång till mat och vatten även under olika typer av kriser – och i yttersta fall krig.

För att se till så att svenskarna får tillräckligt med näring även under kris eller krig behöver landet behöver Sveriges försörjningsförmåga bli starkare, Det handlar bland annat om att ha ett livskraftigt svenskt lantbruk och svensk livsmedelsindustri.

Man behöver också bygga upp ett beredskapslager om importen skulle begränsas. Det kan handla om kritiska varor som behövs för produktionen ska fungera, exempelvis utsäde och kemikalier för rening av dricksvatten och avlopp.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.