För forensikeraspirant Erica Hedberg och hennes chef Helene Andersson på avdelningen för dokumentanalys är mikroskop och olika sorters ljus några av arbetsredskapen. Foto: SVT

Stöld av identitet vanligt inom grov kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Forensikerna på avdelningen för dokumentanalys på Nationellt Forensiskt Centrum i Linköping undersöker hur sannolikt det är att bland annat sedlar, id-kort och handskrifter är äkta.

Enligt Helene Andersson, som är chef för avdelningen för dokumentanalys, är utredningar av id-handlingar som misstänks vara förfalskade den vanligaste uppgiften.

– Stöld av identitet är vanligt inom bland annat grov kriminalitet. Det kan handla om att lura myndigheter på pengar, säger hon.

Men även förfalskade pass är vanliga.

– Vi får in väldigt mycket från länder där det kommer många flyktingar, där man ifrågasätter en persons identitet och då är det vårt uppdrag att titta på om det är en äkta handling man har.

På avdelningen arbetar även handskriftsexperter, som avslöjar om ett handskrivet dokument är äkta eller falskt.

Erica Hedberg är forensikeraspirant. Hon jobbade tidigare som gymnasielärare och att hon har rättat en och annan skrivning är till god hjälp:

– Det kan ha hjälpt mig att jag har sett väldigt mycket handskriven text, säger hon.

Hon trivs med sin nya yrkesbana, tycker jobbet är utvecklande och utmanande.

– Man sitter och klurar väldigt mycket. Det blir lite gåt- och pusseltänk och samtidigt utsätts man för nya situationer hela tiden.

Trots att it-bedrägerierna blir fler och fler förekommer fortfarande många vanliga dokument.

– Självklart är det så att idag använder man datorer till allt, även till brottslighet men det finns fortfarande kvar mycket analogt. Vi har mycket handlingar men det är fortfarande så att det finns förfalskade dokument och de kompletterar det digitala, säger Helene Andersson.

LÄS MER: Se hur man avslöjar falska sedlar

LÄS MER: Polis använder 3D-teknik för att lösa brott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.