– Läsande som sysselsättning minskar i alla grupper faktiskt, även bland vuxna, säger Johan Unenge, Barnboksakademin.
De senaste åren har flera rapporter slagit fast att unga läser mindre än förr. Statens Medieråds senaste undersökning från 2016 visar den dagliga läsningen av böcker eller tidningar har sedan måttet infördes i Ungar & medier 2012/13 sjunkit i samtliga åldersgrupper. I åldern 9-12 år med 5 procent och i åldern 13-16 år med 9 procent.
Johan Unenge som är författare och läsambassadör tror att orsaken till det sjunkande läsintresset är att det är mycket annat som konkurrerar.
– Unga har en fantastisk förmåga att uppfatta kortfattade sms och emojis, men för att utveckla språk och tankeförmåga krävs längre texter, säger han.
Han hänvisar till hjärnforskning som visar att vi genom läsning av längre texter lär oss tänka snabbare och bli mer analytiska.
– De sämre matteresultaten i skolorna kan härledas till sämre läsvanor, säger han.
”Föräldrar behöver ta ett stort ansvar”
Johan Unenge anser att vi behöver definiera vem som har ansvar för barnens läsning.
– Skolan har som ansvar att göra barn läskunniga men barnen måste även läsa på fritiden och det är föräldrarnas ansvar. Det är bara hälften så många som läser godnattsaga för sitt barn om man jämför med för några år sedan, säger han.
Och även biblioteken har sin roll.
– Jag tror att vi vuxna behöver ta ett väldigt stort ansvar, barnen kommer inte själva be om att få läsa. Vårt ansvar på biblioteken är att inspirera barn till läsning och för det har vi olika aktiviteter, säger Klara Danielsson, enhetschef för barnavdelningen på Stadsbiblioteket i Norrköping.
– Jag tror skolbiblioteket och folkbiblioteket har olika roller. Skolbibliotekets mål är inte bara ha roligt utan att bli bättre, utvecklas och bedömas. På folkbiblioteken vill vi visa att läsning är roligt och att det går att göra på flera sätt. Pojkar gillar oftare faktaböcker mer än skönlitteratur och tjejer tvärtom till exempel, säger Clara Nyström, enhetschef för barnavdelningen på Finspångs bibliotek.
Hur viktigt är det att läsa med sina barn ? Föräldrar och barn tycker till om läsning i klippet ovan