En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar ett oidentifierat flygande objekt (UFO) svävande över en landskapsvy i dimmigt väder. Den högra sektionen visar en professor som intervjuas utanför Linköpings universitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar kursansvarig Hendrik Nordvall varför Linköpings universitet ska hålla en ufo-kurs. Foto: Elliot Claesson/SVT

Ny kurs på Linköpings universitet tar upp ufo-frågan

Publicerad

Nu blir frågan om oidentifierade flygande föremål, ufo, en fråga för den akademiska världen. Det är Linköpings universitet som startar en kurs där ufo-ärenden ska skärskådas, men där deltagarna också ska lära sig hur konspirationsteorier fungerar.

Från att ha varit ett område som delvis väckt löje har frågan om ufon på senare år diskuterats alltmer. Under sommaren hölls till exempel en utfrågning i den amerikanska kongressen om utomjordiskt liv. Till våren startar Linköpings universitet en distanskurs om ämnet.

Varför en ufo-kurs?

Ufo-kurs

– Det är en fråga som har tagits mer på allvar, säger professor Hendrik Nordvall som är kursansvarig.

Ufo-staden Norrköping

Även Nasa, den amerikanska myndigheten för flyg och rymd, har tillsatt en studiegrupp med uppdrag att analysera ufo-material och sedan rapportera till militären och allmänheten.

Utöver studiebesök till ufo-arkivet så finns även planer på ett besök till ufo-utställningen på Arbetets museum, båda ligger i Norrköping.

– Utställningen har fått mig att fundera kring om det här är något vi kan belysa även i akademin, säger Hendrik Nordvall.

Hör honom berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ufo-kurs

Mer i ämnet