Uppdrag granskning har låtit två fiktiva elever söka plats på samma friskolor. Foto: Ola Christoffersson/SVT

Lokala reaktioner på friskoleavslöjande

Uppdaterad
Publicerad

I går visade Uppdrag granskning med hjälp av dold kamera hur friskolor väljer bort svaga och stökiga elever till förmån för elever som är mer önskvärda. I dag kommer reaktioner på att friskolorna som ska vara öppna för alla ändå kan välja bort vissa elever.

Uppdrag granskning testade ett femtiotal skolor och granskningen visade att flera friskolor kunde tänka sig att ta emot en ambitiös och studiemotiverad flicka, medan man sade nej eller var mer tveksam när en pojke med problem sökte samma plats.

Olle Johansson (S), ordförande i barn och ungdomsnämnden i Norrköping, är inte förvånad.

UG – En skola för alla

– Jag tror att det förekommer även här, men det är inget som har kommit fram till mig. Däremot så kan jag höra ibland att det kommer fram signaler om att man kanske uppmanar elever att kanske gå till den kommunala skolan i stället, för att där har de bättre resurser att ta hand om barn med speciella behov. Så visst kan det finnas även såna saker i Norrköping, säger han.

Inte i Linköping

Carina Boberg (FP), ordförande i bildningsnämnden i Linköping, känner dock inte igen sig. Hon tror att det handlar om ett enstaka fall.

– Det har inte funnits någon diskussion och jag har inte sett det heller. Jag har varit ute på en av de här skolorna som då tillhör samma ägare och... nej, det är inga såna saker som händer här i Linköping, säger hon.

Linköping och Norrköping har ett stort antal friskolor där tusentals elever går. Men från politiskt håll är man oense om hur väl friskolorna uppfyller sina krav.

Se mer om det i inslaget ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – En skola för alla

Mer i ämnet