• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mikael Wincent är handledare inom daglig verksamhet. Hans jobb är att stötta personer med olika funktionsnedsättningar, till exempel utvecklingsstörning och autism. Foto: SVT

Handledaren: ”De stänger av, får depressioner och blir sjuka”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga med funktionsnedsättningar måste pröva sin arbetsförmåga på flera olika arbetsplatser. Men för många blir kraven alldeles för höga, enligt Mikael Wincent som är handledare på en daglig verksamhet i Finspång.

– Min erfarenhet är att det har blivit långtidssjukskrivningar av det här.

Mikael Wincent pekar på buskarna utanför äventyrsbadet Medley i Finspång.

– De här brukar vi klippa.

Granskning: Ett riktigt jobb

Han är handledare för ett gäng killar som har olika funktionsnedsättningar, till exempel autism, Asperger och utvecklingsstörning. En stor del av hans jobb går ut på att peppa och stötta – för att höja självförtroendet.

Brygga kaffe vill många lära sig

– Det handlar om att känna att man klarar av saker. Som det här med att brygga kaffe till exempel. Det är en sådan grej som en del vill lära sig.

Mikael mäter upp kaffe i bryggaren i rastlokalen. Hur många skopor kaffe ska man hälla i kaffebryggaren? När ska man sluta hälla i vatten?

Det är sådant som kan vara klurigt när man har en utvecklingsstörning, förklarar Mikael. Och det är sådant som kan göra en väldigt stolt när man äntligen känner att man klarar det själv.

Stolthet när man lyckas

– Det ser man på hela kroppsspråket. De berättar mycket om det, är stolta att de har lyckats.

Det kan också handla om att för första gången lyckas byta däck på bilen.

– Då springer man runt och är glad, tar kort på det och visar.

För de här personerna är det inte självklart att lyckas, säger han. Ofta har man en lång rad misslyckanden bakom sig under uppväxten. Och till slut vågar man kanske inte ens försöka lära sig något nytt. Då slipper man ju risken att misslyckas.

”Viktigt för självförtroendet”

– Därför är det så viktigt för självförtroendet att få känna att man lyckas. Om man har lyckats med något så blir det en positiv spiral.

Men det gäller att ta ett steg i taget och små steg, betonar han.

– När man ser att man klarar en sak får man kanske ett litet hopp att man kan klara fler saker. Man känner att man duger.

Bygger gradvis upp självkänslan

Gradvis bygger Micke upp självkänslan hos killarna. Det gäller att haka på när de vill lära sig något, säger han. Till exempel när någon vill byta däck eller koka kaffe. Det gäller att stötta lagom mycket så att de får känna att de lyckas.

– Att känna att man duger. Det är viktiga saker.

För höga krav

Men så kommer brevet från Försäkringskassan där det står att man nu ska pröva arbetsförmågan. Mikael berättar att det här skapar väldigt mycket oro i arbetslaget, även för dem som inte fått något brev.

– De är oroliga för att de inte får vara kvar på Medley utan måste testa andra arbetsplatser. För många känns det som för höga krav, säger Mikael Wincent.

När en person som precis har lärt sig koka kaffe får veta att han ska ut och pröva sin arbetsförmåga på flera okända arbetsplatser, utan stöd och hjälp, då blir kraven alldeles för höga, anser Mikael Wincent.

”Det är som att be mig flyga ett flygplan”

– Det är som om någon skulle be mig flyga ett flygplan till Oslo. Det blir för höga krav för mig. Och det är ju samma sak med det här. Då stänger man av. Blir deprimerad och stannar hemma. Det har blivit långtidssjukskrivningar av det här.

Mikael Wincent säger att han har hört liknande berättelser från andra som jobbar inom daglig verksamhet med funktionsnedsatta personer.

Lokalbyte tog veckor

För att jag ska förstå berättar han om när de skulle byta rastlokal. Han planterade det i små steg, sådde ett frö som han säger.

– Det tog flera veckor innan vi kunde byta lokal, fast båda lokalerna ligger på samma område.

”Vi vill ju samma sak”

Mikael Wincent påpekar att alla vill ju att de här personerna ska komma närmare arbetsmarknaden och om möjligt få en anställning.

– Det är ju det jag jobbar för varje dag. Men det måste ske i små steg. Nu förväntar sig Försäkringskassan plötsligt att det ska ske direkt. Och det blir inte bra.

Temasida: Läs över 300 berättelser från chatten och se reportagen från granskningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet