Översvämning i Mantorp i Mjölby kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mantorp i Mjölby kommun tillhör de orter som drabbats värst enligt räddningstjänsten. Foto: Carl Larsson/SVT

Många drabbade av översvämning i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Ett omfattande regnoväder har orsakat översvämningar på flera håll i Östergötland. Framför allt har kommunerna Linköping, Motala och Mjölby drabbats, uppger räddningstjänsten, som fått in många larm under lördagskvällen och natten mot söndagen.

– Det har varit kämpigt. Många har fått in vatten i källare och så, säger Niklas Nyrén vid räddningstjänsten i Östergötland.

Vi har varit ute hela natten och nu börjar folk som inte märkt något under natten vakna, så vi får in mycket samtal nu, tillägger han.

Översvämningarna i Östergötland sommaren 2024

Mantorp hårt drabbat

Mantorp i Mjölby kommun tillhör de orter som drabbats värst enligt räddningstjänsten. Hela kvarter har haft vatten upp till knähöjd och vattnet har tagit sig in i många fastigheter.

– Vi fick första samtalet klockan tolv i natt och sen har det ju rullat på sedan dess, säger Peter Forsén, arbetsledare Mjölby kommun.

Se mer bilder från Mantorp i klippet högst upp i artikeln.

Även om regnet verkar avta på söndagsmorgonen finns mycket vatten kvar i dagvattenbrunnar och på markerna vilket gör att räddningstjänsten räknar med fortsatt högt tryck under dagen.

– Vi försöker prioritera resurserna. Det är helt klart många som påverkats av det här regnet, säger Nyrén.

Översvämning i Vallastaden i Linköping

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även Linköping har drabbats av översvämningarna. Så här såg det ut under söndagsförmiddagen – se mer i klippet ovan. Foto: Fredrik Ahl/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Östergötland sommaren 2024

Mer i ämnet