• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Många synpunkter på utökade Vätternflygningar

Publicerad

Försvarets planer på utökade flyg- och stridsövningar kring Vättern engagerar stort.

I dag var sista dagen att komma med synpunkter under den andra och sista remissrundan och närmare 250 yttranden har kommit in.

– Det är väldigt mycket, säger Kerstin Harvenberg på miljöskyddsenheten vid Länsstyrelsen Västra Götaland.

De som står bakom yttrandena är myndigheter, kommuner runt Vättern, länsstyrelser, naturskyddsföreningar och enskilda privatpersoner.

Oro över påverkan

När Östnytt i slutet av september gick igenom de synpunkter som kom in under den första remissrundan handlade det främst om en oro över övningarnas påverkan på turism, fågelliv och naturvärden.

Man hyste även oro över att vattenkvaliteten skulle komma att påverkas av tungmetaller från patroner.

Yttranden som inkommit under den andra remissrundan uppges innehålla liknande synpunkter, enligt Kerstin Harvenberg.

Beslut innan april

Det är miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen Västra Götaland som kommer att fatta beslut i ärendet.

– Jag gissar och hoppas på att det finns ett beslut under första kvartalet i år, säger Kerstin Harvenberg.

Processen kan dock komma att bli mer utdragen än så, om beslutet överklagas.

– Så kommer det förmodligen bli, jag skulle bli förvånad annars, säger Harvenberg.

Överklagandet sker i så fall till mark- och miljödomstolen, som skriver ett yttrande till regeringen. Sedan ligger det slutliga avgörandet hos regeringen.

Starka protester

Bakgrunden i ärendet är att Försvarsmakten ansökte om utöka flygningarna från nuvarande 20 dagar till 80 dagar per år. Efter starka protester minskade man dessa till 50 dagar per år.

Sedan tidigare har Länsstyrelsen Västra Götaland och Länsstyrelsen Östergötland ställt sig positiva till ansökan, men kommit med ett antal begränsningar och synpunkter.

Ödeshögs och Motalas kommuner har sagt nej.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.