14.000 ton sprit smugglas in varje år till Östergötland. Foto: TT

Mest smuggelsprit i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

14.000 ton alkohol kommer årligen in i Sverige med de så kallade spritbussarna från Tyskland. I polisens lager i Linköping står nu åtta ton beslagtagen alkohol. Knappt vad som ryms i en busslast med smuggelsprit från Tyskland.

Det här är så kallad herrelös sprit som ingen vill kännas vid när bussen stoppats av polisen.

– Det här är ju ett sätt att störa verksamheten på, att ta alkohol från dem. De drabbas ekonomiskt för det här är ju alkohol som skulle ha gått ut i samhället, det säger Joakim Stenman som är polisens nationella samordnare i kampen mot spritbussarna.

Spritbussar

”Många badkar med öl!”

Men åtta ton är bara en bråkdel av de 14.000 ton som årligen olagligt smugglas in med spritbussarna. 14.000 ton motsvarar vad som ryms i över 2.000 av räddningstjänstens släckningsfordon.

– Man kan inte ens förstå hur mycket det är egentligen, man förstår att det är väldigt mycket och om all den alkoholen ska drickas upp och konsumeras så är det många som kommer att få för mycket, så reagerar Kerstin Jagesten som är skolkurator i Norrköping.

LÄS MER: Polisen Joakim Stenman har jagat olagliga spritbussar i fem år

– Det är många badkar med öl det där, det är ju förskräckligt att det här ska ut och konsumeras i samhället, det säger Lotta Hjalmarsson-Österholm som är samordnare i alkoholfrågor på länsstyrelsen i Östergötland.

Östgötars smuggeldrickande väcker förvåning

Och speciellt mycket av alkoholen verkar hamna i Östergötland. Här dricks det mycket mer av den insmugglade alkoholen än på någon annan plats i landet, det visar en ny kartläggning från CAN, centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

– Jag blev förvånad av det, för jag hade ingen koll på det, säger kuratorn Kerstin Jagesten som jobbar förebyggande med alkoholfrågor i Norrköping.

När Kerstin Jagesten inför en del gymnasieelever ställer frågan om de är förvånade så blir det dock ett nekande svar.

– En platta öl på bolaget kostar kanske runt 200 kronor och en platta ”smuggel” kan man få för 100-150 spänn, säger Oskar Virström, gymnasieelev.

LÄS MER: Klent resultat i jakten på spritbussar

– Det är många bussar som gör resor till Tyskland och åker genom Östergötland, Norrköping och Linköping så därför är det lätt att komma över alkohol, det tror gymnasieeleven Signe Duberg.

– Här i Östergötland har vi en organiserad rutt som förser östgötarna med alkohol, menar Lotta Hjalmarsson-Österholm på Länsstyrelsen.

– Smuggelspriten gör att det finns fler möjligheter och ”fulsätt” att få tag i alkohol på. Det är extremt lätt, det är bara ett samtal eller sms bort för de flesta, det säger gymnasieleven Filip Samelius- Bäckman i Norrköping.

Kurator Kerstin Jagesten menar att hon hört det länge att ungdomar lätt kan få tag i alkohol genom att bara slå ett telefonnummer till, som hon uttrycker det, spritbilen.

– Men jag förstår att det har blivit fler nummer och det är en tråkig utveckling, säger hon.

Dricks ändå mindre totalt

Statistiken från CAN visar också att Östergötland avviker från övriga landet på fler sätt. Det konsumeras nämligen mindre alkohol från Systembolaget och på resturanger. Och den totala konsumtionen ligger, trots mer smuggelsprit, under rikssnittet.

– Jag tolkar det som att smuggelspriten verkar kompensera för bortfallet på Systembolaget och restauranger, avslutar Kerstin Jagesten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spritbussar

Mer i ämnet