På senare år har en blomstrande industri av småskaliga bryggerier växt fram. Men under de senaste tiden har villkoren blivit kärvare och förra året visade en branschenkät att 70 procent av mikrobryggerierna hade ett nollresultat eller gick med förlust.
Sänkt alkoholskatt är något branschen efterfrågat.
– Det här är det absolut viktigaste beskedet för branschen. Det skapar möjlighet att överleva och anställa för små bryggerier, säger Andreas Fejes, mikrobryggare i Linköping.
Skapar arbetstillfällen
Enligt EU:s alkoholskattedirektiv finns det i dag en möjlighet att sänka alkoholskatten för mikrobryggerier, men Sverige har än så länge inte nyttjat den. Nu remitteras ett förslag som skulle sänka alkoholskatten på öl tillverkad av småproducenter.
– Tillsammans med förslaget om gårdsförsäljning är detta ett ytterligare steg för ett friare och företagarvänligare Sverige. Mikrobryggerier bidrar med flera arbetstillfällen runt om i landet. Med sänkt skatt får de ytterligare möjlighet att växa, säger finansminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande.
För att omfattas av förslaget får producenten som mest producera tre miljoner liter öl per år och ska vara oberoende av andra ölproducenter.