Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Fejes är grundare till och ägare av ett av Sveriges nischade mikrobryggerier utanför Linköping. Foto: Hadeel Ibrahim

”Mikro-ölen” kan bli billigare – Bryggaren: ”Skapar möjlighet att överleva”

Uppdaterad
Publicerad

Billigare öl från mikrobryggerier kan bli verklighet nästa sommar – om skatten sänks. Finansdepartementet remitterar nu ett förslag om sänkt skatt för mikrobryggd öl.

På senare år har en blomstrande industri av småskaliga bryggerier växt fram. Men under de senaste tiden har villkoren blivit kärvare och förra året visade en branschenkät att 70 procent av mikrobryggerierna hade ett nollresultat eller gick med förlust.

Sänkt alkoholskatt är något branschen efterfrågat.

– Det här är det absolut viktigaste beskedet för branschen. Det skapar möjlighet att överleva och anställa för små bryggerier, säger Andreas Fejes, mikrobryggare i Linköping.

Skapar arbetstillfällen

Enligt EU:s alkoholskattedirektiv finns det i dag en möjlighet att sänka alkoholskatten för mikrobryggerier, men Sverige har än så länge inte nyttjat den. Nu remitteras ett förslag som skulle sänka alkoholskatten på öl tillverkad av småproducenter.

– Tillsammans med förslaget om gårdsförsäljning är detta ett ytterligare steg för ett friare och företagarvänligare Sverige. Mikrobryggerier bidrar med flera arbetstillfällen runt om i landet. Med sänkt skatt får de ytterligare möjlighet att växa, säger finansminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande.

För att omfattas av förslaget får producenten som mest producera tre miljoner liter öl per år och ska vara oberoende av andra ölproducenter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ayla Yavuzalp, ordförande i Sveriges oberoende bryggerier, ser gärna skattelättnader för hantverksbryggarna. Mer om det i videon. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.