Miljöpartiet – söker gröna samarbeten

Uppdaterad
Publicerad

Att Miljöpartiet sitter vid makten behöver inte innebära att kommunen hamnar högt när miljövänlighet rankas.

Produktionen av förnybar energi ska öka i Sverige, står det i partiprogrammet. Och i Sverige finns goda förutsättningar för det.

Som i Nyköping till exempel, där flera utredningar lyft fram kommuen som väldigt lämpligt för vindkraftsutbyggnad.

Inför valet

Ändå kan stadens miljöpartister efter åtta år vid makten bara betrakta en numera vingklippta snurra som står vid den södra infarten till Nyköping.

– Kommunen har istället gjort satsningar på solceller på Gripenskolan och har köpt tre vattenkraftverk i Nyköpingsån, säger kommunalrådet Jonas Hultberg (MP).

Ett vindkraftbolag gjorde nyligen en kommunranking (PDF) över hur mycket förnybar el som produceras ute i kommunerna per invånare. Den bästa kommunen där Miljöpartiet är med och styr i SVT Östnytts område är Mjölby som hamnar på en 37:e plats.

Nyköping hamnar på plats 241.

– Det är tydligt att vi fortfarande har ett jobb kvar att göra, säger Jonas Hultberg.

Kinda i botten

En annan av våra kommuner där Miljöpartiet är med och styr hamnar på rankinglistans 290:e plats. Det är Kinda som hamnar på en delad sista plats.

Men här hade det kunnat se väldigt annorlunda ut om inte Eon avbrutit sina planer på en vindkraftpark i Hycklinge för en tid sedan.

– Då hade vi legat på topp tio. Nu får vi hoppas att någon annan än Eon vill satsa, säger Pontus Wessman, kommunalråd för Miljöpartiet i Kinda.

Bättre lycka har partiet haft med grönt arbete i skolan. Mer ekologisk och närproducerad mat i skolan vill både Miljöpartiet i Kinda och Nyköping framhålla som framgångar.

Olönsam vindkraft

Olönsamt med vindkraft i Kinda, tyckte alltså Eon. Och Nyköpings kommuns investering i vattenkraftverken beskylldes nyligen av opposionen för att vara en dålig affär.

Även här är det det låga elpriset som spökar i kalkylerna. Så om intresset nu är lågt, hur kan då kommunerna själva gå in och investera i förnyelsebarenergi?

I Kinda är visionen klar och man ser samarbetsmöjligheter.

– Jag tror vi kan nå en blocköverskridande överenskommelse om det handlar om att köpa andelar i vindkraftverk, inte att bygga egna verk här i Kinda, säger Pontus Wessman.

I Nyköping vill man inte ge några klara besked förrän efter valet om, hur och med vilka man vill investera i förnyelsebar energi.

”Öppna för olika sätt att samarbeta”

Vilka har då den tredje gröna kraften, som de gillar att kalla sig, samarbetat med i våra kommuner? Trenden har gått från samarbete med främst borgerliga partier till Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Men förre spårkröret Birger Schlaug, som inte är medlem i partiet längre, menar att det här säger inget om vad partiet ligger på höger-vänster-skalan.

– I början var Socialdemokraterna oerhört stöddiga och i stort sätt omöjliga att förhandla med. Nu har Socialdemokraterna insett att de inte är något majoritetsparti längre och har därmed blivit mer ödmjuka.

I Nyköping regerade Miljöpartiet förra mandatperionden med de borgeriliga – och nu med S och V.

Kinda är den enda kommunen i vårt område där man fortfarande samarbetar med de borgerliga partierna.

– Efter valet är vi öppna för olika sätt att samarbeta, säger Charlotte Rydström (MP), kommunalråd i Kinda.

Jonas Hultberg i Nyköping säger att det är en förhandlingsfråga vilka man samarbetar med. Det viktiga är att få igenom så mycket grön politik som möjligt.

Hans kommunalrådskollega Malin Hagerström tycker att man fått större gehör den senaste mandatperioden, men att det mest beror på att partiet har vuxit och fått fler mandat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inför valet

Mer i ämnet