”Man kan arbeta på ett sätt som gör att neddragningen inom demensvården inte blir så kännbar. Det kommer knappt att märkas”, säger Mia Sköld (MP), oppsitionsråd i Norrköping. Foto: SVT

Miljöpartisten: ”Det kommer knappt märkas”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet – som har en vågmästarroll – kommer att rösta för en neddragning inom demensvården i Norrköping på måndag. Oppositionsrådet Mia Sköld (MP) anser att neddragningarna inte behöver bli så kännbara. – Det kommer knappt att märkas. Ingen personal behöver avskedas för att det finns så många vakanser.

Oron är stor bland personal och anhöriga inför de neddragningar inom demensvården som politikerna i Norrköping ska ta ställning till på måndag kväll.

I riskansalyserna från olika äldreboenden lyfter man bland annat fram att det kan leda till våld mellan brukare, att brukare går runt nedkissade utan att personal ser det, att man får vänta längre på larm eller att få gå på toaletten och att vården i livets slutskede blir sämre.

”Tror inte det kommer drabba så hårt”

Men oppositionsrådet Mia Sköld (MP) tror inte att de här farhågorna kommer att besannas.

– Jag tror inte att det kommer att drabba så hårt som personalen tror. Det handlar inte om att 100 personal ska bort utan man klarar det här med pensionsavgångar, att visstidsanställningar inte får förlängt och att det finns vakanser. Man kanske kan anställa annan typ av personal som gör sånt som inte ingår i undersköterskors arbetsuppgifter. Då kan man få in personal som inte kostar så mycket, säger hon.

”Samma bemanning som förut”

Enligt Mia Sköld hade man den här lägre bemanningen inom demensvården även för några år sedan.

– Då skulle vi ju ha sett de här konsekvenserna redan då, när vi hade den lägre bemanningen, säger hon.

Hör mer om hur miljöpartisterna i kommunfullmäktigegruppen har resonerat i videon här ovanför.

Så här säger ekonomichefen:

Enligt ekonomichefen Lotta Rengart på vård- och omsorgskontoret, hade man en bemanning på 0,78 årsarbetare per plats inom demensvården 2013-2015. Den höjdes till 0,94 årsarbetare 2016 efter en diskussion om att inga avdelningar skulle vara utan nattpersonal. Man ville också skapa en sammanhållen arbetstid och slippa delade turer. Nu planerar man alltså att sänka det till 0,72 årsarbetare.

Enligt vård- och omsorgskontoret behöver inga tillsvidareanställda sägas upp. Däremot räknar man med att minska timanställningarna kraftigt. Idag finns i snitt 170 timanställda på äldreboenden i Norrköping. De timanställda utgör 16,5 procent av det totala antalet årsarbetare, enligt ekonomichef Lotta Rengart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.