– Att vägsaltet skadar milstolparna har ingen vetat förut och nu är det viktigt att man tänker till hur de ska skyddas, säger Hans Antonson. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Milstolpar vittrar sönder av vägsalt trots att de inte får skadas

Uppdaterad
Publicerad

Milstolparna i Östergötland är gjorda av kalksten och många vittrar just nu sönder och förstörs. Främsta anledningen tros vara vägsaltet som Trafikverket sprider ut mot halkan på vintrarna.

– Det här är helt ny kunskap, säger Hans Antonson, arkeolog och kulturgeograf på KMV Forum.

Resultaten från KMV Forums undersökning av Östergötlands och Sörmlands milstolpar pekar på att det framförallt är vägsalt som skadar milstolparna i länen.

Hör här vad Trafikverket svarar om att deras vägsalt förstör milstolparna.

– Att det är vägsaltet som skadar dem har ingen vetat förut och därför är det så viktigt att man nu tänker till hur man kan skydda de här fornlämningar så att de inte skadas ännu mer, säger Hans Antonson, arkeolog och kulturgeograf på KMV Forum, som gör undersökningen åt ett större forskningsprojekt om kulturmiljöer och infrastrukturen för transporter.

Månghundraåriga fornlämningar

Tillverkningen av milstolpar startade på 1600-talet och fortsatte ända till vi fick våra moderna vägskyltar i plåt.

489 av Östergötlands milstolpar är fornlämningar, dvs tillverkade före år 1850.

De flesta är från 1700-talet och användes för att mäta avstånd – för att veta hur långt man färdats.

– De berättar hur hela samhället har fungerat en gång i tiden, hur trafiksystemet var uppbyggt och hur människor levt, säger Hans Antonson.

Karta över undersökta milstolpar i Sörmland och Östergötland. Svart prick = stenstolpe, vit prick = metallstolpe. Foto: Hans Antonson, KMV Forum AB

Brott att skada

En fornlämning är skyddad i lag och det är ett brott att skada, rubba, ändra eller täcka över en fornlämning.

Trafikverket är de som ansvarar för milstolparna.

– Nu måste de undersöka hur de både kan hänsyn till fornlämningen och ändå har en fortsatt hög trafiksäkerhet, säger Hans Antonson.

Inget vägsalt på Gotland

På Gotland finns det 281 milstolpar registrerade i Riksantikvarieämbetets fornlämningsregister.

På Gotland är milstolparna av grå kalksten som står på ett murat och reveterat fundament,dvs inte lösa stenar. Foto: Hans Antonson

– Nästan alla av dem har restaurerats. När jag var där för två år sedan såg de fina ut, säger Hans Antonson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.