– Jag tycker att det var viktigt att själv vara på plats för att se hur rutinerna fungerar, men också för att uttrycka min och regeringens tacksamhet för det som personalen här är beredd att göra, säger Gabriel Wikström (S), folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister.
Det är till högisoleringsenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping som misstänkt ebolasmittade svenskar förs. Här finns två platser och det är en kliniskt isolerad miljö med egna ventilationssystem, ingångar och avloppssystem.
– Det är själva kärnan i den svenska smittskyddsberedskapen. Här följer man utvecklingen väldigt noga, man har god kunskap om att kunna hantera eventuellt såna här fall och man har också goda rutiner och tränar regelbundet. Jag känner mig väldigt trygg med både personalen här och organisationen, säger Gabriel Wikström (S).
Känns det här helt säkert?
– Ja, jag vill säga att vi är väl förberedda. Men sen finns det vissa riskmoment som vi måste arbeta med och det är framför allt avtagning av utrustningen efter att man har vårdat patienten. Det finns ju risk att man råkar nudda sin egen kropp med några smutsiga handskar till exempel och det vill vi ju absolut inte ska hända och det jobbar vi mycket med, säger Frida Almqvist, undersköterska infektionskliniken US.