En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en hund av rasen Terrier som står på en sandig yta med någon form av skada på kroppen. Den högra sektionen visar en person som sitter med armarna vilande på ett bord, iklädd en mörk kavaj över en ljus tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ju tragiskt”, säger Kristoffer Hellberg från länsstyrelsen i Östergötland. Det händer ofta att deras handläggare möts av människor i misär. Hör i klippet ovan varför vissa hamnar mellan stolarna. Foto: SVT/Länsstyrelsen

Misär och självmordsförsök – ägare saknar stöd när djur omhändertas

Publicerad

Hundbajs, matrester, ingrodd smuts, urin och högar med bråte – länsstyrelsen antecknar att det ”råder misär” när 125 hundar omhändertogs i Linköping i år. En kort tid senare försökte kennelägaren avsluta sitt liv. Ingen myndighet hade då gjort en anmälan till socialtjänsten – och SVT:s sammanställning visar att landets 21 länsstyrelser har olika sätt att följa upp djurägare som behöver hjälp efter omhändertaganden.

Djurskyddslagen finns till för att skydda djur från vanvård och misär. Varje ägare ansvarar för sitt djur och länsstyrelsen är myndigheten som gör tillsynen. Det innebär att länsstyrelsen har rätt att omhänderta djur som de misstänker far illa.

Men lagen omfattar inte människor. Vid kontroller har länsstyrelsen inget juridiskt ansvar för att vuxna personer får den hjälp de behöver.

Vanvård på kennel i Linköping

Kennelägare försökte ta sitt liv

När 125 hundar omhändertogs på en kennel i Linköping – i ett av Sveriges största omhändertaganden av hundar någonsin – beskrevs miljön som misär. Vid omhändertagandet sa kennelägaren sa att hon ville ta sitt liv.

– Jag ville dö i det läget. Hundarna var hela mitt liv och jag var så ledsen för att de var borta, berättar kvinnan i en intervju med SVT.

Polis som var med vid om omhändertagandet, körde kennelägaren till psykakuten. Men när kvinnan återvände hem igen samma dag fanns inget uppfångande skyddsnät. Ingen myndighet hade då gjort någon anmälan till socialtjänsten. Någon vecka senare försökte hon avsluta sitt liv.

Se mer från omhändertagandet i videon ovan där polis och länsstyrelse svarar på varför de inte alltid kopplar in socialtjänst.

Ministern: Regeringen arbetar för att stärka socialtjänsten

I Sverige finns 21 länsstyrelser. En sammanställning som SVT gjort visar att de har olika sätt att följa upp människor som kan behöva hjälp vid djurskyddsärenden (se faktaruta nedan).

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) menar att det är problematiskt att människor som på olika sätt har behov av stöd och hjälp inte kommer i kontakt med socialtjänsten.

– Regeringen arbetar för att stärka socialtjänsten och planerar att överlämna en proposition om en ny socialtjänstlag i januari 2025. Den nya lagen syftar till en mer förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänst där socialtjänsten ska bli mer lättillgänglig och fokusera på att fånga upp behov tidigt, innan problemen blir för stora.

”Socialtjänsten är samhällets yttersta skyddsnät”, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) i ett skriftligt svar till SVT. Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT

Länsstyrelserna och orosanmälningar av vuxna

Alla landets 21 länsstyrelser är egna myndigheter och har därför egna regelverk.

Om polismyndigheten är med ut på ett omhändertagande, så överlåter de flesta länsstyrelserna ansvaret om djurägarna till dem.

15 av 21 länsstyrelser i Sverige kan inte svara på hur många orosanmälningar de gjort gällande vuxna (mellan januari till oktober i år). Västra Götaland och Örebro är de enda som diarieför alla anmälningar till socialtjänsten.

De sex länsstyrelser som kan svara på hur många orosanmälningar djurskyddet gjort gällande vuxna (Örebro, Västra Götaland, Gotland, Värmland, Södermanland och Halland) har totalt gjort 34 orosanmälningar i år fram till 31 oktober. 11 av dem har Sörmland gjort – den länsstyrelsen har som regel att alltid anmäla till socialtjänsten oavsett djurhållarens ålder.

Den vänstra delen av bilden visar en kennel med flera hundar som sitter i en bur omgiven av skräp och matrester. Den högra delen visar ett utrymme där golvet är smutsigt och tomma matskålar står placerade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av vad som hänt – på 60 sekunder. Foto: Länsstyrelsen

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa: Ring 90 390. Dygnet runt, året runt.

Mind Självmordslinjen: Chatta via mind.se eller ring 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ring/sms:a 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvård på kennel i Linköping

Mer i ämnet