• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: svt

Misstänkt Jas-muta på HSBC-konto

Uppdaterad
Publicerad

Runt hundra miljoner kronor finns på tre schweiziska bankkonton som tillhör Fana Hlongwane som pekats ut som förmedlare av mutor i JAS-affären i Sydafrika, rapporterar SR Ekot. Pengarna misstänks vara illegala utbetalningar från Saabs samarbetspartner BAE.

Det är tack vare en läcka från storbanken HSBC som uppgifterna kommer fram. Ekot har också fått fram ett hemligt dokument där schweiziska myndigheter kopplar pengarna på en viss Fana Hlongwanes konton till Jas-affären.

När Saab och BAE sålde Jas Gripen-plan till Sydafrika betalades misstänkta mutor på 1,5 miljarder kronor till olika agenter, bland dem Fana Hlongwane som var rådgivare till regeringen där.

Kontona ska ha öppnats när Hlongwane gav besked till Saab och BAE från regeringen om att fler Jas-plan skulle beställas. Kontona frystes 2007.

Saab har inga uppgifter om att bolaget har betalat pengar till Hlongwane.

– Inte vad jag kan se i dokumentationen, säger presschefen Sebastian Carlsson till Ekot.

Saab har tidigare sagt att BAE skötte affärerna och förnekar mutbrott.

I Sydafrika utreds affärerna av en kommission som tillsatts av regeringen. Där utfrågades Hlongwane nyligen. Han förnekar brott.

I Sverige avvaktar åklagare besked från sydafrikanska utredare. Någon aktiv förundersökning pågår inte.

Gripen och Sydafrika

  • Sydafrika har efter det avtal som ingicks 1999 köpt 26 Jas Gripen för cirka 15 miljarder kronor.
  • Affären har kringgärdats av mutmisstankar. Korruptionsutredningar har dock lagts ned i såväl Sverige som Storbritannien, där Saabs partner BAE ingick förlikning med åklagaren.
  • En internutredning av Saab hittade 2011 utbetalningar som inte syntes i bokföringen och som tros ha gått till försvarsministerns tidigare rådgivare Fana Hllongwane.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.