Flaskor märkta som ”torium” har hittats i Norrköping. Arkivbild. Foto: Oscar Olsson/TT

Misstänkt radioaktivt ämne i Norrköping bedöms vara ofarligt

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt radioaktivt ämne hittades under förmiddagen i Norrköping på en återvinningsstation. Räddningstjänsten har nu bedömt att ämnet är ofarligt för allmänheten.

Enligt räddningstjänsten handlar det om flaskor med texten ”torium” som lämnats på en återvinningscentral, skriver Norrköpings Tidningar. Torium är ett radioaktivt grundämne.

Anläggningen utrymdes och polisen spärrade av delar av Fiskebyvägen i Norrköping.

– Vi gör kontrollmätning och tar hjälp av Strålsäkerhetsmyndigheten, men troligtvis är det helt ofarligt. Det verkar inte finnas läckage och det ger inget utslag på någon mätare, säger Martin Eriksson vid Räddningstjänsten Östra Götaland till TT.

Har öppnat igen

Vid 13-tiden meddelade Nodra att returpunkten öppnat igen för allmänheten och att räddningstjänsten har gjort bedömningen att det är ofarligt att vistas på anläggningen.

Inledningsvis rubricerade polisen ärendet som miljöbrott samt framkallade av fara för annan. Då ämnet bedöms som ofarligt finns det inte längre någon misstanke om brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.