Hör hur förskolan gör det möjligt med små barngrupper fast personalstyrkan är densamma. Foto: Lena Liljeborg /SVT

Små barngrupper på nya förskolan – drömmen för förskollärarna och barnen

Uppdaterad
Publicerad

Sörby förskola är den andra förskolan i Mjölby kommun som är byggd för mindre barngrupper. Konceptet är unikt för Sverige.

På fredagen invigdes Mjölby kommuns andra förskola där de särskilt satsar på små barngrupper. Erfarenheterna så här långt är goda.

– Jag har jobbat massor av år som förskollärare och jag har valt att flytta hit. Det är en dröm att få vara med om det här, säger Therese Axén, förskollärare på den nyöppnade Sörby förskola i Mjölby.

Hör henne och Stefan Nilsson Ekvall om varför de tycker det är så bra i klippet ovan.

Förskolan är byggd efter Skolverkets rekommendationer om mindre barngrupper, men har samma resursfördelning som övriga förskolor i kommunen.

– Vi har haft en del studiebesök från andra kommuner på Måndalen, som är den första förskola vi byggde med samma principer, säger Stefan Nilsson Ekvall, verksamhetschef i Mjölby kommun.

Han menar att det inte krävs mer för en sådan här byggnad än en traditionell förskola.

– I det här fallet har vi byggt billigare än många andra kommuner.

Rektorer, verksamhetschef och arkitekt tog fram konceptet och har använt samma koncept för tre ny förskolor i Mjölby. Det innebär att man inte behöver projektera för varje förskola.

Det är 10 barn i den yngre och 15 barn i den äldre gruppen, på Sörby förskola. I vanliga fall är det minst 15 barn i yngregruppen och mellan 20 och 25 barn i äldregruppen på en avdelning. Foto: Lena liljeborg / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.