– Vi ligger mitt i grönsakslandet med fina åkermarker runt omkring oss, så vi tycker det här ligger helt rätt i tiden, säger Cecilia Burenby (S), kommunstyrelsens ordförande i Mjölby.
Stort intresse från företag
Centret är tänkt att bli ett skyltfönster för hela livsmedelsbranschen och intresset är stort från olika aktörer – både svenska och utländska.
– Vi ska ses som en spindel i nätet och en inspiratör, som ska möjliggöra den här idén. Och vi är så glada att vi redan nu har fått med så många olika företag som ser värdet i det här projektet, säger hon.
”Från jord till bord”
Planeringen av projektet är fortfarande i tidigt skede och än så länge finns inga färdiga ritningar. Men kommunen har avsatt mark utanför Väderstad och man hoppas på att en byggstart under 2025.
– På sikt kan det här bli en stor anläggning med en besöksdel där du kan se produktionen av livsmedel, det vi kallar för ”från jord till bord”, och upptäcka mat genom matlagningskurser. I en annan del finns en förhoppning om ett hotell och restauranger. Och så en en tredje del, som är mer offentlig, med möjliga samarbete med vårt kockprogram i Mjölby, Linköpings universitet och Vreta Kluster, säger Cecilia Burenby (S).