Foto: SVT

Musslor ska hjälpa Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Ute i Sankt Anna skärgård pågår nu kanske den största EU-satsningen hittills för ett stort mussel-odlingsprojekt.

Vi kliver ombord på en båt vid Mon ute i Sankt Anna skärgård. SVT Öst är tillsammans med representanter från sex olika länder på väg ut till den första storskaliga musselodlingen i Östersjön.

– I grund och botten är det här ett miljöprojekt. Det går ju ut på att vi ska motverka övergödningen i Östersjön. Vi vet att musslor kan göra det, så för att få genomslag så behöver vi få till en storskalighet i det här, säger Bengt Nordström som är ordförande i styrgruppen för Baltic Blue Growth.

En budget på 4,7 miljoner Euro

– 75 procent av projektet är finansierat av EU och totalt har vi en budget på 4,7 miljoner Euro, berättar han vidare

Övergödning av kväve och fosfor är ett stort problem för Östersjön. Syftet är nu att undersöka om musselodlingar kan användas som ett slags reningsverk.

Musslan filtrerar vattnet

– Musslan är bra på det sättet att den filtrerar vattnet och tar upp kväve och fosfor, som orsakar övergödningen.

Och i sin tur blir de här besvärliga algblomningarna som vi har problem med, säger Lena Tasse, projektledare vid Baltic Blue Growth.

Platsen här ute i skärgården har noga valts ut efter tidigare provodlingar på flera ställen. Och under våren har nu Mats Emilsson hängt ner närmare 24 000 meter av ett speciellt rep från Nya Zeeland för att få musslorna att fastna.

Ett speciellt rep används

– Varje mussla som sitter här, och det kommer vara miljontals efter en tid, ventilerar mellan 2-3 liter per timme, så de beräkningar vi har gjort så kommer vi ungefär att ta upp 330kg kväve och 35 kg fosfor för varje skörd säger projektledare Mats Emilsson.

Det går inte att ta fel på att Mats Emilsson som sköter om musselodlingen år optimistisk. Och det trots att flera tidigare försök runt om i Östersjön har misslyckats.

Så varför skulle det gå bättre den här gången?

– Det är tekniken som är skillnaden. Med det nya zeeländska repet är vi de enda i hela Östersjön som prövar det här.

Och vi kommer inte få de is-problemen här, som man har haft på andra ställen, säger han.

Så du tror att det här kommer att lyckas?

– Det tror jag absolut, säger Mats Emilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.