– Pjältån är ett bra ett exempel på ett vattendrag som är ganska påverkat, så här handlar det om att kunna återställa de naturliga förbindelserna med omgivande våtmarker och sjöar. Samtidigt ska det gynna djurlivet så som bäver, havsöring och alla andra arter som finns i området, säger Erik Årnfelt, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
”Viktigt arbete som pågår över hela Sverige”
Länsstyrelserna har i uppdrag av regeringen att arbeta med restaurering och anläggning av våtmarker, sjöar och vattendrag. Och under två dagar samlades ett 50-tal medarbetare från hela landet i Norrköping för att inhämta ny kunskap inom området.
– Det är ett mycket viktigt arbete som pågår över hela Sverige. Människan har under många hundra år påverkat vattendrag och sjöar, vilket har försämrat livsmiljöerna för många hotade djur och växter. Men det handlar också om att förbättra vattenhushållningen i landskapet – både vid torka och höga flöden, säger Mathias Ibbe, vattenekolog vid Länsstyrelsen Östergötland.
Mer kunskap om vattenvård efterfrågas
Under dagen besöktes fyra platser i näromårdet, där man diskuterade fram olika åtgärder som skulle kunna förbättra vattenmiljön.
– Många är redan mycket kunniga inom området men framförallt inom den mer tekniska delen inom vattenvård – hydromorfologi –hur vatten och land fungerar tillsammans, där finns det ett behov av mer kunskap. Så vi tittar på fler utbildningar än den här, säger Erik Årnfelt.