I dag kom domen (se länk till PDF nedan) från mark- och miljödomstolen i Nacka som ger Nordkalk rätt att fortsätta kalkbrytningen efter årskiftet. Domstolen ger bolaget rätt att tillsvidare bryta 3,5 miljoner ton/år och en maximal volym om 20,5 miljoner ton kalksten.
Det innebär att verksamheten kommer att kunna fortsätta i cirka sex år framöver, om man gör ett maximalt uttag varje år.
– Detta var ett mycket positivt besked för oss, våra medarbetare och det gotländska samhället. Vi var nöjda med förhandlingarna och eniga med Länsstyrelsen och Naturvårdsverket i stora delar, säger Mikael Lindberg, platschef på Storugns, i ett uttalande.
Får dispens från artskyddsförordningen
Domstolen ger Nordkalk tillstånd till hela den verksamhet man sökt för, även i de områden som Länsstyrelsen och Naturvårdsverket tidigare motsatt sig. Det handlar bland annat om området nära Natura 2000-området Hoburgs myr.
Mark- och miljödomstolen ger också Nordkalk dispens från artskyddsförordningen för de arter som påverkas inom täktområdet.
Nya MBL-förhandlingar
Beskedet innebär att Nordkalk nu kommer att ser över sin organisation. Så snart man analysen av domen är klar, kommer man att starta MBL-förhandlingar om bemanningen med de fackliga organisationerna.
– Det här betyder också att vi inte kommer att behöva fullfölja de planerade uppsägningarna fullt ut. I vilken utsträckning det blir, får vi återkomma till när de fackliga förhandlingarna har genomförts, avslutar Mikael Lindberg.
Klinthagentäkten tilllhör Storugns, vilket är den största täkt- och sorteringsverksamheten inom Nordkalk. Verksamheten har cirka 80 anställda och cirka 20 entreprenörer kopplade till sig.