Foto: SVT

Nordkalks tillstånd överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Nu väljer Region Gotlands Miljö- och hälsoskyddsnämnd att överklaga tillståndet till Nordkalks nya kalkbrott till Högsta domstolen. Därmed går de tvärtemot Länsstyrelsen.

Region Gotlands miljö och Hälsoskyddsnämnd valde idag att överklaga Miljööverdomstolens tillstånd till Nordkalks planerade Kalkbrott på Norra gotland.

I går meddelade Länsstyrelsen på Gotland att de inte tänker överklaga tillståndet.

Kampen om kalket på Gotland

Många har varit kritiska eftersom de menar att det planerade kalkbrottet kommer att hamna i en känslig miljö.

Högsta domstolen ska nu bestämma sig för om de vill pröva frågan eller inte. Väljer de att inte pröva innebär det också att det är fritt fram för Nordkalk att dra igång det nya kalkbrottet.

I morgon är sista dagen att överklaga miljööverdomstolens belslut. Därefter kan det dröja flera veckor innan Högsta domstolen kommer med ett besked.

Detta har hänt

December 2008:

Mark- och miljödomstolen beslutade att avslå Nordkalk AB:s ansökan om täkttillstånd. Beslutet överklagades.

Oktober 2009:

Miljööverdomstolen beslutade att bevilja tillstånd. Beslutet överklagades.

Oktober 2010:

Högsta domstolen beslutade att inte ta upp fallet för prövning. Däremot skickades det tillbaka till Mark- och miljödomstolen där tillstånd och villkor skulle prövas på nytt.

November 2011:

Mark- och miljödomstolen avslog för andra gången Nordkalk AB:s ansökan. Beslutet överklagades.

Juli 2012:

Miljööverdomstolen beslutade att bevilja tillstånd och meddelade samtidigt att Mark- och miljödomstolen begått rättegångsfel i november 2011.

Den senaste domen innebär att Nordkalk AB har fått tillstånd till täktverksamhet. De har också rätt att påbörja förberedande arbete. Brytning får påbörjas först när Länsstyrelsen godkänt ett kontrollprogram.

Fallet ligger nu än en gång hos Högst domstolen som ska ta ställning till om de vill pröva det eller inte.

Källa: Länsstyrelsen Gotland.

Sammanställning: SVT Östnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet