Norrköping snålast med matkostnaden

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun lägger minst pengar på skolmaten av alla kommuner i Sörmland, Östergötland och på Gotland.

Norrköpings kommun lägger minst pengar på skolmaten i hela Östnyttområdet. Lite drygt sju kronor kostar varje portion i grundskolan i Norrköping. Det är knappt tre kronor mindre än rikssnittet för skolmaten. Nästan lika lite kostar gymnasiematen i Norrköping.

Ordföranden i Kostchefernas Branschorganisation har sagt att en kostnad på under tio kronor per portion är skamligt lite.

Men Olle Johansson (S), ordförande i Norrköpings barn- och ungdomsnämnden i Norrköping är inte oroad.

-Någon gång har maten varit dålig, men många gånger mycket god när jag har ätit, säger han.

Det är en fråga om kvalitét, men inte enbart på maten utan hela sammanhanget, menar han.

-Mat i en otrivsam miljö upplevs inte som den smakar gott, medan den i en trivsam miljö kan smaka bra.

I Linköping kostar skolmaten på gymnasiet nästan 4 kronor mer per portion än i Norrköping – 12,40 kronor per portion. Det är mer än vad någon av alla de andra kommuner i Sörmland, Östergötland och på Gotland kostar på gymnasieeleverna.

Kartläggningen är gjord av Skolmatens vänner, en organisation som arbetar för att främja maten i skolor och förskolor. Den drivs av Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.