För 20 år sedan gjorde Norrköping en satsning på att uppmuntra klottrare att börja med graffiti istället. Stora lagliga väggar att måla på ordnades.
– Vi bygger ju teaterscener, fotbollsplaner och skatehallar och gud vet vad, så varför ska inte de här ungdomarna få möjlighet att uttrycka sin känsla och kreativitet, säger Håkan Karlsson, sakkunnig på Norrköpings kommun.
En ny utredning visar nu att anmälningarna om klotter i Norrköping sedan dess har legat långt lägre än i andra städer.
Smart politik
Stefania ”Pegas” Randolfi tror att Norrköpings graffitipolitik har varit smart.
– Man blir väl snällare. Vi blir ju inte jagade som i Stockholm där man måste vara väldigt hemlig och hela tiden hålla utkik.
I kolhamnen i Norrköping finns det 600 meter väggar att måla på.
– Det här är ju det jag lever i, berättar Stefania Randolfi.
Hon gjorde en stor målning här för en månad sedan med en pokémondrake.
– Och ingen har målat över den än...
Anmärkningsvärt lite klotter
I en ny utredning finansierad av Brottsförebyggande rådet, har företaget Urban Utveckling intervjuat Pegas och ett par hundra andra graffitimålare. De har jämfört fyra platser där man försökt få ner klottrandet med hjälp av lagliga graffitiväggar.
I Botkyrka, Sigtuna och Göteborg minskade anmälningarna om klotter när lagliga väggar dök upp, för att sedan öka igen efter några år, men i Norrköping har mängden anmälningar legat på en anmärkningsvärt låg nivå de senaste 20 åren.
Fått så mycket mer än i andra städer
En skillnad är att Norrköpings under så lång tid har erbjudit aktiviteter och undervisning på fritidsgårdar för dom som vill måla. Och att de fått så mycket mer väggar än vad som erbjudits på andra håll.
I fjol ökade klottrandet i Norrköping, men anmälningarna är ändå långt färre än i andra städer.
En ny stadsdel ska byggas i hamnområdet men politikerna tycks vara inställda på att graffitiväggarna ska finnas kvar, om än på en annan plats.