Efter att ha gått under namnen Mattons magasin och Andreas kvarn blir husets nya namn detsamma som kvarterets – Jungfrun.
Jungfrun är nu en av få byggnader som bevarats för framtiden i den nya stadsdelen Inre hamnen.
– Det fanns väldigt mycket fina och viktiga byggnader. Men när man gjorde miljöundersökningarna så hittade man att de flesta byggnader var extremt kontaminerade med miljöfarliga ämnen och inte gick att bevara, säger bebyggelseantikvarie Hanna Domfors, som varit en del av projektet.
Krävt mycket arbete
Hur mycket renoveringen kostat är ingenting ägaren Mannersons fastigheter vill gå in på, men att det krävt mycket arbete är inget man sticker under stol med.
Till exempel revs de gamla silorna och därefter behövde byggnaden stöttas upp med en stomme av stål.
– Det var 14 månaders arbete, säger projektledaren Johan Hultman.
Nominerad till arkitekturpris
I mars är det dags för kontorsverksamheternas inflytt och kanske vinner man då också Östergötlands Arkitekturpris som Jungfrun är nominerad till.
– Det är ju otroligt roligt att få ha följt den här processen. Från att ha varit en sluten, mörk byggnad som jag trorde flesta norrköpingsbor har sett, men kanske inte noterat, till att den nu fylls med liv och börjar lysa som en juvel i stan, säger Hanna Domfors.
Se och hör mer i videoklippet här ovanför.
Fakta om Jungfrun
- 1873 – Mattonska magasinet står färdigt. Byggdes av dåtidens största spannmålsimportör i riket – CHJ Matton. Fem våningar högt och med plats för 40 000 tunnor med spannmål.
- 1921 – Andreas Kvarn tar över och bygger om det till just en kvarn.
- 1957 – Aktiebolaget Forsbecks från Skänninge tar över kvarnverksamheten.
- 2017 – Hyresbostäder köper fastigheten som bedöms ha ett högt samhälls- och teknikhistoriskt värde och säljer den vidare till Mannersons fastigheter.
- 2020 – Kvarnverksamheten flyttar och det gamla magasinet – som nattetid brukade tas över av råttor som kalasade på spannmål – började renoveras till att bli ett kontorshus.