Tuva Boegård står vid sin säng. Bredvid syns en korridor i en nya kasernern.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tuva Boegård gör värnplikten på Gotlands regemente, P18. I klippet visar hon upp sitt nya logement. Foto: Patrik Widegren/SVT

Nu flyttar de värnpliktiga in i Sveriges nyaste kasern – ”Känns bra”

Publicerad

På Gotland har de värnpliktiga nu fått flytta in i den nya kasern som byggts på det växande regementsområdet på Tofta skjutfält. Här finns i dag drygt 120 värnpliktiga och nästa år blir de över 200.

– Det känns bra. Det är kul att bo flera i ett rum, säger värnpliktige Ludvig Carlson.

Sedan i slutet av augusti bor han och 11 andra värnpliktiga tillsammans i ett av logementen. Innan fick de bo vid Suderbys herrgård som ligger en liten bit bort från regementet.

Tuva Boegård håller delvis med rumskamraten Ludvig om det nya boendet.

– Det är både och, det är verkligen en omställning. Först bodde vi bara två tillsammans, sedan fyra och nu bor vi tolv. Det är mycket folk hela tiden, mycket stim. Man får inte riktigt bestämma över sig själv så det kan vara lite jobbigt. Samtidigt blir det också en annan gemenskap, så jag tycker det är bra också, säger hon.

Ytterligare en byggnad

Kasernen, som är den hittills enda i sitt slag i Sverige, har byggts av Fortifikationsverket som planerat utformningen tillsammans med Försvarsmakten. Ytterligare en likadan byggnad planeras på området för att ge plats för ännu fler värnpliktiga.

– Eftersom detta är en typbyggnad, så är detta något som vi ser kommer att byggas på fler orter i landet, säger Niklas Palmqvist, projektledare Fortifikationsverket.

I klippet ovan ser du mer hur det ser ut i den nya kasernen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.