Kattrobot och Sofia Thunberg, doktor i kognitionsvetenskap.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Sofia Thunberg om sin forskning om sällskapsrobotar inom demensvården. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Ny forskning: Robotdjur ger dementa ökad livskvalitet

Publicerad

Sällskapsrobotar i form av katter och hundar är i dag vanligt på demensboenden runt om i landet. Men hur det påverkar de äldres välbefinnande och personalens arbete utvärderas aldrig. Det visar en doktorsavhandling gjord av Sofia Thunberg vid Linköpings universitet.

– När det gäller människoliknande robotar så är acceptansen ganska låg och det är väldigt stor tveksamhet kring varför vi ska ha det. Till skillnad från robotdjur som nu finns i mer än hälften av Sveriges kommuner och har visat väldigt positiva effekter, säger Sofia Thunberg.

Positiva effekter. Hur då?

– Man känner sig ansvarig för någonting. Och med demenssjukdom så tror man ju mestadels av tiden att det är ett riktigt djur.

Se och hör mer i videoklippet ovan.

Doktorsavhandlingen

Förutom en fältstudie på ett demensboende i Motala så skickade Sofia Thunberg ut en enkät till Sveriges 290 kommuner där 166 svarade. 87 av dessa svarade att de hade köpt in robotdjur.

Sofia Thunbergs doktorsavhandling ”Sällskapsrobotar för Äldre : Analys av införanden på omsorgsboenden” hittar du via den här länken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.