Tillsammans med amerikanska forskare och Linköpings universitet har Katastrofmedicinskt centrum simulerat en explosion inne på ett köpcentrum. En av studiens tydligaste slutsatser är att utrustning för att stoppa blödningar inte bör placeras vid entréer.
– Vid attentat eller skadehändelse vill många evakuera lokalen, då är det lätt att ta sig till utrustningen om den är vid entrén. Men när man ska tillbaka till den som behöver utrustningen behöver man gå mot strömmen, då blir responstiden längre, berättar Carl-Oscar Jonson, forskningschef vid Katastrofmedicinskt centrum.
Fler behöver utbildas
Förhoppningen är att särskild utrustning för att stoppa livshotande blödningar ska finnas på publika platser, så som arenor och köpcentrum. Men fler behöver också utbildas för att kunna hantera utrustningen.
– Med den samhällsutveckling vi har, med ökade våldsdåd, att vi behöver förbereda oss för i värsta fall ett krig, då behövs den här kunskapen i samhället. Men kunskapen behövs även till vardags. Det är inte helt ovanligt att människor dör till följd av livshotande blödningar vid olyckor, berättar Carl-Oscar Jonson.
Se hur utrustningen fungerar och hör hur den ska användas i klippet.