• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Ny vaktpluton och chefer till Gotlandsförsvaret

Uppdaterad
Publicerad

Återupprättandet av Gotlands Regemente kommer allt närmare. Inom kort väntas riksdagen ge klartecken och redan nu pågår rekrytering av personal.

– Vi är nöjda med de ansökningar vi fått in kring chefstjänsterna. Det är tillräckligt stor volym och hög kompetens och nu börjar arbetet med att genomföra intervjuer, säger Therése Fagerstedt, kommunikationsansvarig på Försvarsmakten.

Förbereder inför riksdagsbeslut

Det var i samband med att regeringens budgetproposition presenterades den 20 september som den överraskande nyheten kom. Gotlands Regemente, som lades ner i samband med att det sista förbandet P18 försvann år 2005, ska återuppstå under 2018. Den 22 november ska riksdagen besluta om budgetförslaget.

Therése Fagerstedt. Foto: SVT

– Vi förbereder så mycket vi kan innan, så att när beslutet är fattat så ska vi snabbt kunna ”trycka på knappen” så att processerna kommer igång. Samtidigt kan vi inte påbörja mer än sådant vi kan backa ifrån om det mot all förmodan skulle bli ett nej i riksdagen, säger Therése Fagerstedt.

Många ledningspositioner att tillsätta

I början av november inleddes rekryteringen av de ledningspersoner som måste finnas på plats på det nya regementet. Det handlar om IT-chef, säkerhetschef, signalskyddschef, förbandsekonom, miljöhandläggare och IT-säkerhetschef.

– Utan dessa så kan vi inte bygga en organisation. Dessa är de mest vitala funktionerna från start, säger Therése Fagerstedt.

Gotlänning första chefen

Chef för det nya regementet väntas bli gotlänningen Mattias Ardin som idag leder försvarets ledningsgrupp på Gotland.

Karl Engelbrektson, arméchef. Foto: SVT

– Överste Ardin kommer att bli första chefen, formellt i början av februari, det är vår plan. Som alla regementschefer så kommer han att få i uppgift att utveckla krigsförbanden som han är ansvarig för, säger arméchef Karl Engelbrektson, som ser stora fördelar med att Gotland får tillbaka sitt regemente.

– Vi får en tydligare och starkare ledningsordning på ön. Men också en stärkt stab för totalförsvarssamverkan och kan därmed tillsammans med andra myndigheter på ön få ett starkare försvar, säger han.

Vaktpluton rekryteras

Samtidigt som man rekryterar chefer, så ska också en vaktpluton på 30-tal personer anställas. Plutonen kommer att utbildas av P4 i Skövde innan de flyttas till Gotland, senast 31 juni 2018. På ön ska de ansvara för skydd- och bevakningsuppgifter kring Försvarsmaktens nya materiel och lokaler på ön.

”Inte sett slutmålet”

När Gotlands regemente är på plats kommer det att leda och samordna den militära verksamheten på Gotland, något som idag görs från flera olika håll på fastlandet. Utifrån de planer som finns i nuläget så kommer man att vara cirka 35 personer i staben för Gotlands regemente.

– Men beroende på vad man beslutar om vilka förmågor och funktioner som ska finnas på Gotland så får man hela tiden titta på om vi har de personer som krävs för att lösa uppgifterna, säger Therése Fagerstedt och fortsätter:

– Vi får inse att det här är väldigt levande nu och vi har inte sett slutmålet ännu. Det var ju länge sedan Försvarsmakten gjorde något sådant här, att bygga upp något från början.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet