En delad bild som visar till vänster en man på en tågstation klädd i en mörk jacka och halsduk, och till höger ett modernt tåg som står vid plattformen. Himlen är klar och det finns sken av en solig dag. Tåget har en vit och röd färg med en logotyp på sidan. Texten ”2” och destinationen ”Linghem/Norrköping” syns tydligt på skylten ovanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Jimmy Johansson, trafikchef på Östgötatrafiken, berättar mer om syftet till beslutet. Foto: David Hernqvist/SVT

Nytt avtal: Hälften av tågvärdarna tas bort på Östgötapendeln

Publicerad

Östgötatrafiken halverar antalet tågvärdar från 50 till 25 efter ett nytt avtal med Transdev, som begränsar tågvärdarnas arbetstimmar, vilket Corren var först med att berätta.

– Syftet är att göra den här rollen som kundvärd lite mer flexibel, säger Jimmy Johansson trafikchef Östgötatrafiken.

Man genomför en omorganisation för att förbättra servicen, där tågvärdarna exempelvis kommer att finnas tillgängliga på plattformarna vid störningar.

Blev strejk i Stockholm

Det nya avtalet börjar gälla från och med juni 2025. Förra året togs alla tågvärdar bort från Stockholms pendeltåg, vilket ledde till strejk bland lokförare.

Finns det risk att det blir strejk här?

– Det finns en oro som vi har fått till oss från lokförare och kundvärdar, säger Jimmy Johansson.

Se och hör mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.