ÖB, som anlände med en amerikansk Chinook-helikopter till Tofta skjutfält, anser att man klarat av rollen som värdland på ett bra sätt.
– Vi ska kunna ge militärt stöd, och vi ska också kunna ta emot det, säger Micael Bydén och tar de utländska förbanden som kom till Göteborg som ett exempel.
”Vi är en relevant partner”
– Styrkebeskedet som jag fick där var att vi hade resurser och kompetens att ta emot dem. Det är ju inte bara att öppna dörren utan det gäller att de som kommer hit ska kunna göra sitt jobb. Jag får bekräftelse av de utländska förbanden att vi klarar av att ge de det stöd de behöver och att vi är en relevant partner som man tycker om att jobba med, säger ÖB.
Finland deltar i övningen på Gotland med ett mekaniserat kompani. Arméchefen Petri Hulkko besökte sina soldater idag och bekräftar ÖB:s bild.
– Vår kulturella bakgrund är så stark, så det är väldigt lätt att samarbeta, även i en så annorlunda miljö som Gotland utgör. Jag är glad att befolkningen här på ön har kunnat ta emot oss, säger han.
Gotlandsförband får vara ledande
Mitt under övningen, så kom också beskedet från regeringen att Gotlands regemente ska återuppstå under 2018. Ett naturligt steg, säger ÖB som kommer att följa utvecklingen på ön noga.
– Det kommer att bli det förband och den verksamhet som nu får vara ledande, inte bara militärt, utan också i samverkan med de civila delarna vilket är oerhört viktigt för oss nu när vi ska utveckla ett nytt totalförsvar, säger Micael Bydén.
Det låter lite som att Gotland ska vara ansiktet utåt för Försvarsmakten?
– Ja, Gotland har varit så mycket i fokus nu på senare tid så jag får nästan påminna mina kollegor om att vi har ju ett helt land att ta hand om. Så det kommer nog att fortsätta.