Foto: TT/ Stig Hammarstedt

Nej till stenbrytning i Ojnareskogen på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Nordkalk och SMA Mineral får inte utveckla sina verksamheter i Bästeträsk och Ojnareskogen på norra Gotland.

Efter en flera års lång process kom under tisdagen domen från Mark- och miljööverdomstolen, där man beslutade att inte ge bolagen tillstånd för stenbrytning i Natura 2000-området.

”Domarna innebär att de av mark- och miljödomstolen lämnade tillstånden upphävs och att bolagens ansökningar om tillstånd till täktverksamhet avslås”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Kampen om kalket på Gotland

I Mark- och miljödomstolens lägre instans fick både Nordkalk och SMA Mineral tillstånd till stenbrytning 2014. Året efter förändrades dock rättsläget efter regeringens beslut om att göra områdena Stora Vikers och Bästeträsk till EU-naturreservat, så kallade Natura 2000-områden. Det innebär ett starkare skydd för naturen och gör det svårare för bolagen att få tillstånd.

Konflikten om stenbrytningen i Ojnareskogen har pågått i flera år. För Nordkalks del är detta tredje vändan i miljödomstolarna.

Båda parter har sagt att domen kan komma att överklagas. I första hand till Högsta domstolen, sedan eventuellt vidare till EU-domstolen om det skulle behövas.

”Vi är självklart besvikna”

Nordkalk kommenterar senare under dagen beskedet i ett pressmedelande.

”Vi är självklart besvikna, eftersom vi tidigare fått tillstånd vid två tillfällen, ett tillstånd som nu skulle ha fastslagits om det inte vore för regeringens beslut att utpeka området till Natura 2000. Att regeringen ingriper i en pågående tillståndsprocess och ändrar spelreglerna så radikalt som i detta fall, och till förmån för staten, är inte rättssäkert. Enskilda näringsidkares grundläggande fri- och rättigheter måste tillvaratas och skyddas i ett demokratiskt samhälle”, säger Håkan Pihl, chefsgeolog på Nordkalk.

”Trots att processen har pågått i mer än 12 år, kommer Nordkalk att driva frågan vidare, i första hand till Högsta Domstolen, men därefter också till Europadomstolen om det skulle behövas.”

LÄS MER: Kampen om kalket på Gotland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet