• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Margareta Forsberg är ridlärare på Stall Nyckelby och hon berättar om ridskolans utmaning med att hitta rätt lektionshästar. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Ökad övervikt ställer nya krav på ridskolehästarna: ”Krävs mer viktbärande hästar”

Uppdaterad
Publicerad

Mer stillasittande och mindre rörlighet har ökat övervikten och fetman bland barn, unga och vuxna, visar siffror från Folkhälsomyndigheten. För hästar har vikt och inte minst balans och smidighet hos ryttaren stor påverkan. På ridskolorna får man nu leta efter mer viktbärande hästar.

När det kommer nya elever till ridskolorna brukar ridläraren utöver erfarenhet be om vikt och längd, för att anpassa ridlektionen och val av häst efter dess förmåga till bärighet.

När det gäller välbalanserade ryttare med god kroppskontroll har vikten mindre påverkan på hästen. Men en större och tyngre nybörjare med sämre balans har större påverkan på hästen och dess välbefinnande.

”Viktigast är djurens välfärd”

– Det är djuren vi har största ansvar för. Även om vi sedan försöker göra en bra utbildning är det djurens välbefinnande som är det absolut viktigaste. Det är upp till oss att se till att vi har hästar som passar ryttaren, säger Margareta Forsberg, som är ridlärare i Motala.

På Stall Nyckelby i Motala finns ingen uttalad maxvikt, men eleverna själva får inte välja häst. På ridskolan går 150 elever och det finns ett 20-tal hästar. Utöver utbildning till häst arbetar ridskolan i Motala mycket med ryttarnas kosthållning och avsutten gymnastik för att öka välfärden både för hästen och ryttaren.

Pratar kostfrågor

Men frågan är känslig.

– Ja, det är det. Vi diskuterar det utifrån att prata om kostfrågor. När vi har lagträffar med tävlingsryttare så diskuterar vi ofta frukostar, vad man har med sig till en tävling, så vi får in en bra kosthållning. Det handlar också om att vi rör oss mer än bara rider, så man har bättre kondition och är smidig. Det gör att vi är trevligare för hästen att bära på, säger Margareta Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.