Det handlar om en svensk kvinna som smittats med lassavirus på en resa i Västafrika. Patienten vårdas just nu på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. För närvarande är patientens tillstånd stabilt och ingen intensivvård krävs.
– Patienten är på bättringsvägen men eftersom det rör sig om en form av blödarfeber kommer patienten att flyttas till högisoleringsenheten i Linköping enligt de nationella riktlinjer som finns, säger Anne Haglund Olmarker, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Mycket ovanlig smitta
Lassafeber smittar mycket sällan mellan människor men kan smitta via direktkontakt med blod eller andra kroppsvätskor. Det smittar inte via vanliga sociala kontakter som till exempel handslag. Personer som bär på lassaviruset smittar först när symtom uppkommit.
– Det här är första gången lassafeber har diagnostiserats i Sverige. Ett fåtal fall har diagnostiserats i Europa men det är mycket ovanligt, säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen och fortsätter.
Nu har alltså Region Östergötland fått en förfrågan om att ta emot patienten.
– Vi ser det som viktigt att ställa upp med den nationella resurs som finns här, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.
Enda i Sverige
Högisoleringsenheten, som är en del av infektionskliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping, är den enda i sitt slag i Sverige. Lokalerna används oftast till vård av normalare fall av infektionssjukdomar. Men på kort varsel kan de omvandlas till en, så kallad, kliniskt isolerad miljö för extremt smittsamma patienter. Då får bara sjukvårdspersonal och laboratoriepersonal med skyddskläder arbeta där. Den personalen ska regelbundet delta i övningar eftersom arbetet kan vara mycket riskabelt, beroende på vilken smitta det handlar om.
Om lassafeber
Lassafeber är en akut hemorragisk feber (blödarfeber), som främst förekommer i Västafrika. De klassiska symtomen vid lassafeber är hög feber de första dagarna följt av halsont, slemhinneblödningar, huvudvärk, buksmärta, illamående med mera. Den som har diagnosticerad lassafeber ska vårdas med högisoleringsvård.
Sjukdomen smittar mycket sällan mellan människor. När det inträffar är det i vårdsammanhang när personlig skyddsutrustning inte har använts av personalen. Smittan är inte luftburen och sprids inte ute i samhället vid vanliga sociala kontakter. Man blir inte heller smittad om smittbäraren inte har fått symtom.
Källa: Folkhälsomyndigheten