Snart kan du testa mediciner – på din digitala tvilling

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan läkarna testa mediciner på en digital tvilling innan de ges till patienten. Linköpingsforskare tittar nu på datamodeller som skulle kunna revolutionera framtidens medicinering.

– Det internationella intresset är stort, säger Mikael Benson, som leder arbetet.

I dagsläget är det 40-70 procent av patienterna med vanliga sjukdomar som inte blir bra av sina mediciner, förklarar Mikael Benson.

Forskarlaget försöker därför ta prover och samla in information om en patients gener för att i datorn bygga upp en digital tvilling av patienten. På datatvillingen kan sedan tusentals mediciner testas för att få fram den medicin eller den kombination av mediciner som fungerar bäst i just det enskilda fallet.

Samuel Schäfer och Sandra Lilja i forskarlaget. Foto: Carl Bruno Tersmeden

Internationellt intresse

Det internationella intresset för forskningen är stort, enligt Mikael Benson. Forskargruppen ingår i ett EU-projekt och om tre till fem år räknar man med att kunna börja använda modellen på riktigt.

Sandra Lilja är doktorand i forskarlaget, hon tänker sig att man i framtiden har en hälsomodell av varje person så att man kan förutspå sjukdomar innan de sker och på så sätt förebygga sjukdomarna.

Mindre onödig medicinering

Om patienter slutar testa mediciner som sedan inte fungerar, kan det ju innebära att medicinförbrukningen minskar, men Mikael Benson tror inte att läkemedelsindustrin oroar sig för det, utan att de tvärtom välkomnar forskning som kommer att göra det lättare att skapa fungerande mediciner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet