• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nationella kameraprojektet skulle se till att alla polisregioner i Sverige fick fasta övervakningskameror. Två år efter att planerna presenterades har projektet tvärnitat. Hör utvecklingschef Anders Hall berätta varför i videon. Foto: SVT/TT

Polisens nationella satsning på kameror – det här blev resultatet

Uppdaterad
Publicerad

Bara 361 fasta kameror i hela Sverige. Så blev resultatet för polisens nationella kameraprojekt. Lokala politiker kallar det ett ”svek”. Polisen säger att det saknas pengar – och lägger bollen hos regeringen som förväntas skjuta till ytterligare miljoner innan kamerorna kan komma på plats.

I videon kan du höra utvecklingschefen Anders Hall om varför satsningen inte kom igång så snabbt som man tänkt.

SVT har bett polisen ta fram uppgifter för hur många fasta kameror som har satts upp inom ramen för det nationella kameraprojektet.

Storstadsregionerna Stockholm och Väst har fått över hundra kameror vardera. Drygt 70 kameror finns i polisregion Syd, medan polisregion Nord och Mitt får nöja sig med ett 20-tal kameror, Bergslagen med 15 – och de tre länen i polisområde Öst bara har fått 11 fasta kameror totalt.

Linköping

Tekniken saknas

Polisens förklaring är att det saknas pengar till teknikinvesteringar.

– Vi har blivit fler poliser och civila medarbetare, men parallellt med det behöver vi uppgradera mycket av vår teknik, säger polisens utvecklingschef Anders Hall.

Vill ha 400 miljoner

Polisen har därför önskat 400 miljoner kronor per år i budgetunderlaget inför 2022-2024.

– Då är inte kameraövervakning det enda som ingår, men det är en försvarlig del av det. Och vi har goda förhoppningar att regeringen kommer lyssna på vår önskan att få medel för teknikinvesteringar nästa år, säger Anders Hall.

Tillfälliga kameror blev fasta

Förutom de fasta övervakningskamerorna har samtliga polisregioner fått minst 20 kameror för ”tillfällig bevakning”. Tanken var att de skulle användas vid festivaler och liknande tillfälliga evenemang, men istället har många polisregioner nu använt dem som fasta kameror i till exempel en stadsdel i väntan på de andra kamerorna.

Kamerabevakningscentraler håller dessutom på att byggas upp de tre storstadsregionerna Syd, Väst och Stockholm.

Så många kameror blev det:

Antal fasta kameror som polisen har satt upp per polisområde:

• Polisregion Syd: 74

• Polisregion Väst: 110

• Polisregion Stockholm: 107

• Polisregion Nord: 21

• Polisregion Mitt: 23

• Polisregion Bergslagen: 15

• Polisregion Öst: 11

Totalt: 361

Källa: Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet