I nästan 16 år försökte polisen lösa dubbelmordet på den åttaåriga pojke och kvinnliga lärare som höggs ihjäl i Linköping 2004. Genombrottet kom först i fjol, med hjälp av en metod som först användes för att gripa den så kallade Golden state-mördaren Joseph James DeAngelo i USA 2018.
För att gripa dubbelmördaren skickade polisen dna som lämnats kvar på mordvapnet i Linköping till en kommersiell databas för släktforskning i USA. Med hjälp av resultatet från de privata bolagen i USA och en släktforskare i Sverige kunde polisen ta in den nu dömde mördaren till förhör, där han erkände snabbt.
Bryter mot brottsdatalagen
Polisen kallade metoden framgångsrik och såg genast över möjligheterna att använda den nationellt. Det vill inte Integritetsskyddsmyndigheten (Imy) som förut hette Dataskyddsinspektionen. Metoden strider nämligen mot svensk lag, skriver myndigheten i ett yttrande.
Imy avråder polisen från att använda metoden igen eftersom det saknas laglig grund, något som P3 Krim i Sveriges Radio först rapporterade om.
”Det främsta skälet är att det finns ett förbud i brottsdatalagen för polisen att utföra sökningar i syfte att få fram ett urval av personer om sökningen grundas på känsliga personuppgifter vilket dna alltså räknas som”, säger Lisa Zettervall, jurist på Imy, till P3 Krim.