En polis står i fokus framför en polisstation. Baktill syns byggnadens ingång med fönster och skyltar. Polisen är klädd i en uniform och har en identifikationsbricka på bröstet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Pettersson, polisens presstalesperson, summerar en lyckad insats efter ”svepet” i Berga. – Vi har gjort ett antal beslag och fått goda uppslag för vidare utredningsarbete, säger han. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Polisen gjorde ”Svepet” i Berga – sökte i över hundra fastigheter

Publicerad

En omfattande insats beskriver polisen det som och med många olika enheter inblandade. ”Svepet” är en genomsökning av allmänna utrymmen, källare, fastigheter och terräng.

Under den här veckan har polisen genomfört en speciell insats i stadsdelen Berga i Linköping. ”Svepet” är en metod som första gången användes i Södertälje våren 2020 med syftet att minska antalet skjutningar samt sprängningar.

– Vi har gjort det två gånger tidigare i Östergötland och då har det ägt rum i Skäggetorp i Linköping och Hageby i Norrköping, säger polisens presstalesperson Mats Pettersson.

Den har inneburit att polisens resurser fokuserats till att söka av allmänna utrymmen, källare, fastigheter och terräng i Berga.

Vilket resulterat i ett antal narkotikabeslag och frihetsberövanden.

– Vi har fått god respons från de människor vi träffat ute i fält, vi valde att informera om det i förväg för att inte skapa onödig oro för om det skulle hända något.

Blir det aktuellt att göra liknande insatser fler gånger?

Det tror jag, mycket tyder på att det här är ett framgångsrikt sätt att jobba, det är rimligt att anta att vi kommer göra det fler gånger, säger Mats Pettersson.

”Svepet” i Berga i siffror

– Antalet genomsökta fastigheter: Cirka 140

– Antalet husrannsakningar: Cirka 8

– Trafikontroller (blås): Cirka 650

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.