Foto: Google/SVT

Polisen i Linköping ska drönarövervaka stadsdelar dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Linköping har beslutat att använda drönare med kamera för att ha dygnet runt-bevakning i stadsdelarna Ryd och Skäggetorp. Detta för att förebygga brott och att öka tryggheten.

Beslutet gäller mellan den 19 oktober 2020 och den 18 januari 2021, skriver polisen på sin sajt.

Polisen vill framförallt övervaka ”centrumanläggningar där det bland annat bedrivs handel av narkotika”.

Linköping

Används som komplement

– Kameraövervakningen är ett komplement till det arbete vi redan bedriver i Skäggetorp och Ryd. Vi har redan ögonen där ute i form av fast kameraövervakning, kroppsburna kameror och vi har nu även drönare som vi kan använda och få en översiktsbild över området, säger Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef Linköping.

Vidare berättar hon att det nu finns rätt kompetens för uppdraget.

– Nu har vi här på lokalområde Linköping utbildade drönarpiloter som kan använda den här tekniska komplementet till våran verksamhet.

”Ordningsstörningar, våldsbrott och narkotikahandel”

Tekniken kan användas vid flera typer av brottsbekämpning.

– Det är allt från blåljussabotage, ordningsstörningar, våldsbrott och narkotikahandel, säger Ann-Christine Rehnström.

Hör mer i klippet ovan.

Polisens kamerabevakning med UAS (Unmanned Aerial System)

  • Polisen har rätt att bevaka en plats med kamera utan tillstånd om det finns risk för allvarlig brottslighet och syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka brott.
  • Polisen har också rätt att använda filmmaterialet i utrednings- och lagföringsarbetet. Materialet kan alltså komma att användas som bevismaterial i en rättegång, vilket kan vara avgörande om det till exempel saknas vittnen.
  • Den som hanterar luftfartyget får inte filma in i bostäder eller andra integritetskränkande platser, utan enbart platser som är allmänna.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet