Polisstation med en uniformerad polis som står framför ingången, där skylten ”Polisen” är tydligt synlig. Färgglada väggar och fönster visar en lugn omgivning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Borg, vid polisen i Motala berättar hur bedrägeriet fungerar. Det ser ut som en betalning har genomförts men den faktiska transaktionen sker ej. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Polisen ser ny våg av Swish-bedrägerier: ”Gå igenom era barns telefoner”

Publicerad

Polisen ser nu en ökad förekomst av Swish-bedrägerier där en liknande app vilseleder och låter det se ut som en betalning har gått igenom, men någon överföring har aldrig inträffat.

SVT Nyheter Öst berättade förra veckan att polisen i västra Östergötland varnar för att falska swish appar cirkulerar bland unga.

– Det är nog många unga som inte har konsekvenstänket utan de kör på och tänker inte på att det drabbar någon annan. Man utger sig för att betala för varan och det blir en ekonomisk skada för den som inte får betalt, säger Björn Borg, gruppchef på områdespolisen i Motala.

Svårt att upptäcka

Då den falska appen uppträder precis som den vanliga är det vilseledande och oerhört svårt att upptäcka. Enda sättet är att kontrollera direkt att pengarna sitter på mottagarens konto alternativt pausa betalning via Swish.

– Som handlare är det svårt, men det finns Swish-företagsapp. Det kanske inte funkar för alla, men då handlar det om att vara extra uppmärksam eller kanske under en period inte ta emot den här typen av betalningar.

Hör polisen berätta mer om tillvägagångssättet och vad föräldrar kan göra i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.