Mimmi Lindgren blev färdig polis 2002. Hon utbildade sig inom polisen till hundförare och har nu arbetat som hundförare inom polisen i 15 år.
– Vi har gått från tänder till nos. Man har utvecklat och avancerat hundens förmåga att söka efter olika ämnen. Man är mer specialiserad idag, säger Mimmi Lindgren.
Under åren har hon haft tre hundar, en tik och två hanar, de senaste två har hon haft sedan de varit valpar och hennes nuvarande kollega är Disco, som är av rasen malinois, belgisk vallhund. Han är 2,5 år gammal och togs i tjänst maj 2019.
Disco är ivrig och har en skarp och vaken blick. Han följer minsta rörelse Mimmi tar och älskar att arbeta.
Söker efter narkotika och vapen
Mimmi Lindgren är specialsöksförare och som ekipage har hon och Disco inriktning att söka efter vapen och narkotika.
– Disco och jag kommer till jobbet och vi har flera olika grupper som jobbar riktat mot narkotika, vilka vi har en nära kontakt med. När de lyckas spana fram till någonting och får till stånd en husrannsakan så är jag där och biträder med Disco och hans fantastiska nos, säger Mimmi Lindgren.
”Han är en riktig kelgris”
Disco bor hemma hos Mimmi och är med henne dygnet runt. En sökhund får endast användas tillsammans med sin förare och de är ett väl sammansvetsat team.
Men Disco är aktiv och kan emellanåt vara rätt jobbig, berättar Mimmi Lindgren.
– Han är en riktig kelgris och tjuter och ylar om han inte får sova i sovrummet, berättar Mimmi Lindgren och tillägger att han även kan öppna dörrar.
Vaken blick och pendlande svans
Att han älskar att arbeta är tydligt, så fort bagageluckan öppnas är nosen i backen och svansen viftar frenetiskt.
För att visa hur han arbetar har Mimmi lagt ut en patronhylsa i snön ute vid polisens övnings fält på hundenheten i Grebo. Det tar inte lång stund innan han hittar hylsan och ställer sig i markeringsposition.
Hur lång tid tar det att träna upp en specialsök hund?
– Jag skulle säga att det tar sex månader innan du kan ta en hund i tjänst, säger Mimmi Lindgren.
Hundarnas arbetsområden inom polisen
Narkotika/vapen – Hundarna används till exempel vid sök efter narkotika på skolor. Eller efter skjutningar, de söker då efter patronhylsor, kulor eller fragment från ammunition. Vissa hundar har även kompetens att söka efter sedel.
Brandhärd/sperma – Dessa hundar söker efter brännbara vätskor för att på så sätt utröna om en brand kan vara anlagd. Vissa hundar har även kompetens att hitta spår av sperma.
Kriminalsökshundar – Söker efter sperma, gammalt blod och likvätska. Dessa hundar kan känna om det till exempel legat en död kropp i bagageluckan och de kan känna spår även om utrymmet är tvättat.
BPU- Brottsplatsundersökande hundar – Hundarna används vid brottsplats undersökningar och de är specialiserade på att söka efter DNA, från hårstrån, saliv och gamla spår och färskt blod.
Bombsökshundar – Används vid sprängningar är en nationell resurs som finns i Stockholm och arbetar som begärd resurs. Hundarna söker efter explosiva ämnen.
Patrullhundar – Används vid jakt av gärnigsmän och vid eftersök av försvunna personer. Arbetar även vid kommenderingar vid till exempel fotbollsmatcher
Vissa av patrullhundarna har kombinerad kompetens och kan användas både som patrullhund och sökhund.