– För oss som arbetar i parken är det inträffade ofattbart och oförklarligt, sa Kolmårdens zoologiska chef Mats Höggren vid en presskonferens vid tiotiden i förmiddags.
Det finns inga vittnen till händelsen som skedde i en undanskymd del av parken som saknar kamerövervakning. Och vargarnas beteende fram till nu har enligt Höggren inte heller gett någon anledning till oro.
– Det fanns inga indikationer på att varggruppen skulle ha varit ur balans. Tidigare incidenter har alltid kunnat förklaras, säger Mats Höggren och syftar bland annat på en händelse tidigare i våras då en yngre kvinnlig besökare blev biten i låret under ett besök i hägnet.
Dödsorsaken fortfarande okänd
Trots gårdagens tragedi har inte vargarnas beteende ändrats utan de sägs vara ”som vanligt”. Nu ska polisen genomföra en teknisk undersökning av hägnet och kvinnans kropp ska obduceras för att dödsorsaken ska kunna fastställas.
– Vi vet ju egentligen bara att hon dog i varghägnet men vi vet inte vad som dödade henne. Vi vet inte om det kan kopplas till någon annan händelse eller sjukdom, säger Mats Höggren.
Djurvårdaren erfaren
Enligt Mats Höggren var djurvårdaren mycket erfaren och van vid den här gruppen av vargar som var speciellt utvald för att delta i vad parken kallar för ”Närkontakt varg”.
– Hon har arbetat med gruppen ända från början. När vi etablerar en sådan här varggrupp så tar vi vargarna redan när de bara är några dygn gamla och föder upp dem med nappflaska.
Att djurvårdaren var inne ensam hos vargarna igår beskrivs som ett normalt förfarande för att upprätthålla relationen mellan vargar och deras skötare. Tillsvidare kommer dock ingen personal få vistas ensam med vargar i parken.
Vargarna avlivas inte
Nu är hägnet stängt och vargarna kommer inte längre att delta i ”Närkontakt varg”. Däremot har inte Kolmården för avsikt att avliva dem.
-Vi kommer inte att ta några sådana i det korta perspektivet, säger Mats Höggren.