– Det är tre dagar sedan jag tryckte på knappen och det tar inte slut. Vad har jag satt igång? frågar sig begravningsentreprenören och numera protestledaren Peter Trygg.
Han har själv ingen koppling till Boxholm eller Boxholms ost, utan bor i Linköping. Men han är konsument och han ångrar inte att han har startat Facebook-gruppen ”Boxholms ost ska vara kvar i Boxholm!” som just nu samlar 3 769 medlemmar.
– Jag är fortfarande förvånad över hur mycket det här engagerar. Det finns en jäkla stolthet över att kunna göra en så här bra produkt i Östergötland, säger Peter Trygg.
Det var i måndags som Arlas ledning kom med beskedet att all ostproduktion på mejeriet i Boxholm ska flyttas till Östersund. Det handlar om 1700 ton hårdost som årligen produceras av de 23 anställda i fabriken.
”Rasera med ett pennstreck”
Varje vardag ystas 60 000 liter mjölk från gårdar inom en fem mils radie. I Boxholm har det ystats ost sedan 1890. Det nuvarande mejeriet har funnits sedan 1939 och 1952 tillverkades den första gräddosten.
– Och det här kan man rasera med bara ett pennstreck! Jag tror inte att de förstår att det här är ett landmärke, säger Peter Trygg.
2011 köptes mejeriet av Arla som nu genomför ett omfattande besparingsprogram där 4 miljarder kronor ska sparas fram till 2020. Tre av dessa miljarder ska gå till mjölkbönderna genom höjd ersättning för mjölken.
– Ostmarknaden är idag kraftigt prispressad. 60 procent av den ost som konsumenterna köper är importerad och den osten är ofta väldigt lågt prissatt. Marginalerna på osten är pyttesmå, säger Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige.
Genom att flytta osttillverkningen i Boxholm till Östersund går det att utnyttja stordriftsfördelar och besparingen ska ge 14 miljoner kronor per år.
– Jag förstår inte hur de tänker, rent affärsmässigt. Osten säljs ju framför allt lokalt, i Östergötland och mellansverige. De här protesterna kan knappast vara bra för Arlas varumärke, säger Peter Trygg.
”Vi köper varsin ost”
Den 30 oktober har han sökt polistillstånd för en manifestation, den så kallade ost-marschen, där deltagarna ska vandra från torget i Boxholm till ostbutiken utanför mejeriet.
– Istället för att demonstrera och gapa och skrika, så går vi och köper oss varsin ost. Vissa pratar om bojkott, men jag tänker tvärtom, att vi ska stötta osten och de människor som gör den.
Han hoppas att protesterna kan få företagsledningen att lyssna.
– De kanske kommer att flytta ändå, men jag vill visa att vi konsumenter protesterar nu. Vi knyter inte bara handen i byxfickan, säger Peter Trygg.