En hamburgare syns på en tallrik. På bilden bredvid ler en ung kvinna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bättre än en spansk ko” – hör elevernas omdömen om rådjursburgarna. Foto: Patrik Widegren/SVT

Rådjursburgare blev succé hos Visbyeleverna

Uppdaterad
Publicerad

”Jag gör en trippel-cheese!”. Eleverna på Södervärnsskolan i Visby tog verkligen för sig av de hamburgare som nyligen serverades i matsalen. Men alla visste inte att de var gjorda på kött från gotländska rådjur.

I november anordnade Jägareförbundet på Gotland en ”rådjurshelg”. 47 fällda rådjur skänktes sedan till Region Gotland, något som gav 220 kilo kött.

Köttet kunde sedan serveras i äldreomsorgen, hälso- och sjukvården och till elever i två skolor.

Starta klippet ovan för att höra elevernas reaktioner och tankar om råddjursköttet.

Detta är dock en enskild satsning. Möjligheterna att mer regelbundet servera gotländskt viltkött är begränsade.

– Jag ser egentligen inget hinder, men jag tycker man ska vara försiktig med vad man kan kräva av jägarkåren. Vi ser det här som fantastiskt roligt med ett så stort engagemang. Det hoppas vi kan återkomma om ett par år igen, säger Hans Olsson, ordförande för Svenska Jägareförbundet på Gotland.

Det är inte möjligt att jägarna på Gotland kan hålla skolorna med rådjurskött?

– Det tror jag inte, det är svårt utifrån flera olika aspekter att få till det. Däremot hoppas vi att man från skolorna och köken blir mer intresserade av viltkött i allmänhet, säger Hans Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.